FK Sarajevo Home           |    Kontakt   /   EN | BS

Intervju: Generalna sekretarka i igračica SFK 2000 Sarajevo za www.fksarajevo.ba

08.04.2016 u 10:12h

Intervju: Generalna sekretarka i igračica SFK 2000 Sarajevo za www.fksarajevo.ba

Azra Numanović, rođena 7. marta 1990. godine u Zvorniku, već osam godina radi u administraciji SFK 2000 Sarajevo na poziciji generalne sekretarke. Uporedo s tim, Azra već 12 godina nastupa za najtrofejniji ženski klub u regionu. Kao igračica osvojila je 12 titula prvaka BiH, nastupala je u UEFA ligi prvaka za žene, za U-19 reprezentaciju BiH, a sakupila je i oko desetak nastupa za seniorski tim sa državnim grbom. Ipak, kruna njenog angažmana u sportu do sada stigla je u toku sedmice, kada je Azra dobila poziv od strane Evropske klupske asocijacije (ECA) da se priključi radnoj grupi za ženski fudbal.

Numanović: "Prije svega, veliko je priznanje što je SFK 2000 Sarajevo ušao u ECA-u u ženski komitet, jer su uglavnom članice istog klubovi koji imaju visok rejting i koji postižu vrhunske rezultate u evropskim klupskim takmičenjima. Obzirom na uspjehe koje ostvaruje SFK 2000 Sarajevo, prisustvovali smo prvoj konferenciji za ženski fudbal u Barseloni sredinom mjeseca marta. Naš klub su predstavljala tri predstavnika, Samira Hurem, Valentin Ilievski i ja, a nakon toga je stigao poziv da budem dio radne grupe, zbog čega sam izuzetno ponosna i sretna. Sama radna grupa će raditi konkretno na zadacima i na promjenama u ženskom fudbalu u Evropi i SFK 2000 Sarajevo će imati priliku da direktno utiče na promjene u ženskom fudbalu."

12980698_10154196350339548_113850052_o

Na samoj konferenciji, predstavnici SFK 2000 Sarajevo imali su priliku da razgovaraju sa osobljem najboljih evropskih klubova.

Numanović: "Bilo je zaista odlično i za nas predstavlja jedno veliko iskustvo. Imali smo priliku da direktno razgovaramo sa predstavnicima klubova poput Wolfsbruga, Bajerna, Čelzija, Tventea i drugih. Svakako, i pored same konferencije, razgovarali smo sa predstavnicima ECA-e i FIFA-e. Zaista, velika evropska imena su prisustvovala samoj konferenciji i razgovarali smo o samom radu u ženskom fudbalu, poteškoćama sa kojima se susrećemo, te smo slušali predavanja o takmičarskom kalendaru. Imali smo priliku da obiđemo trening kamp Barselone. Pomenuti klub posjeduje i ženski klub, koji koristi iste terene i objekte kao i muški klub. Zanimljiv oblik saradnje, koji nam je donio novu sliku i ideje gdje želimo biti u budućnosti."

*Visok plasman SFK 2000 Sarajevo na UEFA rang listi

U poređenju sa najboljim evropskim klubovima, SFK 2000 Sarajevo zauzima visoko 27. mjesto prema UEFA rang listi.

Numanović: "SFK 2000 Sarajevo trenutno se nalazi na 27.  poziciji evropske rang liste, a kada se usporedi sa muškom, jasno je šta taj plasman znači. Izuzetno smo cijenjen kolektiv u Evropi i visoko rangirani. Uzimajući u obzir da smo prije četiri godine bile na 17. mjestu, imamo prostora za napredak. Na korak smo do plasmana u najboljih 20 klubova, a za taj korak nam je potrebno poboljšanje uslova."

12969241_10154196344979548_2137946678_n

Saradnja sa Fudbalskim klubom Sarajevo traje već devet mjeseci, a kako govori mlada generalna sekretarka kluba, ista je itekako uspješna za aktuelne šampionke naše države.

Numanović: "Za saradnju sa FK Sarajevo smo se odlučile zbog toga što je Sarajevo pokazalo jasnu viziju i interes prema ženskom fudbalu. Sarajevo razumije gdje je mjesto ženskom fudbalu, prepoznaju važnost i to je ono što nam treba. Fudbalski klub Sarajevo doživljavamo kao velikog brata. Napredovali smo u svim segmentima otkako radimo sa FK Sarajevo, a klub nam je dao na raspolaganje sve svoje odjele, uključujući pravni odjel, marketing, računovodstvo i druge. Kroz sve ove godine smo imale vrhunski sportski rezultat, ali taj rezultat nismo mogli organizaciono pratiti. Sada imamo jedan izuzetno dobar i jak klub koji stoji uz nas i sa kojim možemo ostvariti ciljeve u budućnosti."

*Finansije osnovni problem, uslovi uz podršku FK Sarajevo poboljšani

Problemi sa kojima se ženski fudbal u Bosni i Hercegovini najčešće susreće su finansijske prirode.

Numanović: "Finansije i uslovi za sam rad nam prave tolike probleme da jedan ovako uspješan klub poput SFK 2000 Sarajevo razmišlja kako da nastavi sa radom. Ženski fudbal u Evropi kontinuirano napreduje i vuče nas za sobom. Klubovi iz vana su sada u mogućnosti da plaćaju igračice i da odvode igračice sa ovih prostora. Tako da, ako želimo zadržati najbolje igračice, kako bi bile kvalitetne i konkurentne u Evropi, moramo obezbijediti finansijska sredstva kako bi se te djevojke uopšte mogle baviti fudbalom. Tu se u posljednjih par godina javlja najveći problem. To nam je izazov, ako to ne uspijemo promijeniti, nećemo uspjeti riješiti problem. Što se tiče samih uslova za rad, moram istaći da smo napravili značajan iskorak. Koristimo Trening centar FK Sarajevo, to je velika pomoć za nas. Ranije smo imale mnogo problema oko terena, uvijek su muški timovi imali prednost, bilo da je riječ o maloj djeci ili seniorima."

12939189_10154196345334548_662979238_n

Jedan od dugoročnih ciljeva SFK 2000 Sarajevo jeste proizvodnja igračica iz sopstvene škole fudbala.

Numanović: "Lično ja sam započela igrati fudbal u mahali. Djevojčice su imale svoje ekipe i ljubav prema fudbalu je nešto s čim sam rođena. Nisam imala gdje da treniram, ali čim sam saznala da postoji SFK 2000 Sarajevo, odmah sam otišla i priključila se. Trenutno u školi fudbala imamo između 50 i 60 djevojčica, koje treniraju sa našim trenericama. Trenerski kadar škole čine reprezentativke, studentice i igračice SFK 2000 Sarajevo. Pozivamo sve djevojčice koje žele da treniraju da nam se pridruže. Djevojčice se mogu prijaviti putem facebook stranice SFK 2000 Sarajevo, putem kontakt telefona trenerice Alise Spahić 061/ 311-461 i u klupskim prostorijama u Odjelu za članstvo i ulaznice, koji se nalazi u ulici Maršala Tita 38/b."

*Izabranice Samire Hurem mogu igrati protiv favorizovanog protivnika

Na kraju razgovora, dotakli smo se i ženske reprezentacije, koja 12. aprila igra kvalifikacionu utakmicu protiv Engleske, a koju sa klupe predvodi trenerica SFK 2000 Sarajevo, Samira Hurem.

Numanović: "Naša ženska "A" reprezentacija igra odlično u protekle četiri godine. Napravile smo veliki iskorak, napredovale smo za 25 mjesta na FIFA rang listi. Pobjeđujemo, osvajamo bodove, a dokaz dobrih partija je prva utakmica protiv Engleske, koju smo kao gosti izgubili rezultatom 1:0. Obzirom na razliku u kvalitetu, to je ogroman uspjeh za nas. Riječ je o ekipi koja je treća u svijetu i pokazale smo da možemo igrati protiv najboljih. Ekipa je u stvaranju, na sredini smo ciklusa i ako bi ponovili rezultat iz Engleske, to bi bio veliki uspjeh. Pozivam sve ljude koji su u mogućnosti da dođu u Trening kamp NS/FS BiH u utorak, a vjerujem da će naše igračice dati sve od sebe za dres sa državnim grbom."

Više informacija o SFK 2000 Sarajevo možete potražiti na našoj klupskoj web stranici klikom na LINK, te putem facebook stranice facebook.com/sfk2000sarajevo/ .


HIFA-HD (1)