FK Sarajevo Home           |    Kontakt   /   EN | BS

Intervju: Perica Ivetić, prvotimac FK Sarajevo

08.09.2016 u 07:34h

Intervju: Perica Ivetić, prvotimac FK Sarajevo

Dvadesetdevetogodišnji Perica Ivetić, u ljetnom prelaznom roku priključio se prvom timu Fudbalskog kluba Sarajevo. Ovaj iskusni igrač, koji može odigrati na nekoliko pozicija u timu, nastupao je prije Bordo kluba za nekoliko klubova, između ostalog za Borac, Velež, Olimpic, a u Sarajevo dolazi iz tuzlanske Slobode, gdje je u proteklom periodu odigrao zapaženu ulogu.

U redove Sarajeva je stigao pred sami kraj prelaznog roka, a kako bi se navijači i simpatizeri Bordo kluba bolje upoznali sa Ivetićem, on je rekao nekoliko stvari za www.fksarajevo.ba. Na početku razgovora, otkrio nam je kako protiče period adaptacije na novu sredinu.

Ivetić: "Tu sam tri sedmice sa ekipom i polahko se navikavam i mislim da sam prošao fazu adaptacije, tih prvih dana. Sreća mi je što poznajem dosta igrača protiv kojih sam igrao, sa nekima sam čak i zajedno igrao u nekim klubovima. Zadovoljan sam svojim radom u ove tri sedmice i nadam se da ću to uspjeti da prezentujem u narednim utakmicama koje dolaze i da ću pokazati zašto sam doveden u klub. Što se tiče toga kako sam se navikao na grad Sarajevo, pa grad poznajem od prije jer sam igrao u Olimpicu i Sarajevo pamtim po lijepim trenucima, jer mi se tu rodila kćerka moja, Lena, prvo dijete i Sarajevo će imati uvijek posebnu draž za mene. Klub Sarajevo, svi znamo šta znači igrati u Sarajevu. To je jedan od najvećih klubova, ako ne i najveći klub i normalno da uz taj veliki klub dolazi i velika odgovornost, koju svaki igrač mora da posjeduje i ja se nadam da se dobro nosim s tim jer sam pokazao u prethodnim klubovima, jer sam pokazao da sam dobro odgovarao na zadatke, kada je najveći pritisak postavljen pred mene."

IMG_8725

Naš fudbaler je potom govorio i o Trening centru kluba, kojeg je imao priliku obići i prije samog potpisa za FK Sarajevo.

Ivetić: "Prvi put kada sam došao, nekoliko dana prije nego što ću potpisati, sa sportskim direktorom, Farukom Ihtijarevićem, bio sam u kampu i kada sam šetao kroz kamp, rekao sam da ovo sve jednom klubu u Bosni i Hercegovini treba i da bez ovoga nema ozbiljnog fudbala i ozbiljne lige."

U svojoj igračkoj karijeri, Ivetić je mnogo puta nastupao protiv Sarajeva, dok je sada na drugoj strani, u Bordo bijelom dresu.

Ivetić: "Mogu vam reći da je malo čudno sada kada igraš u Sarajevu. Pamtim prije, kada sam igrao u Borcu, sa 16-17 godina, kada igraš protiv Sarajeva, to je derbi, pun stadion... također, poslije u Veležu, Olimpicu, Slobodi... Kada igraš protiv Sarajeva, ta pobjeda ti puno znači, možda možeš neku drugu utakmicu izgubiti, samo da dobiješ Sarajevo, tako je nekako išla ta filozofija, a sada je sasvim drugačije. Sada svaku utakmicu trebaš da pobjediš i pored toga što trebaš pobijediti, moraš igrati otvoreno, dopadljivo, atraktivno... Dosta je teže igrati u Sarajevu, nego u ostalim klubovima."

IMG_8728

Svoj debi u dresu našeg kluba, Ivetić je upisao na utakmici protiv Radnika u posljednjem kolu.

Ivetić: "Debitovao sam na utakmici protiv Radnika i to mi je bilo veliko zadovoljstvo i to je nagrada mom radu, gdje sam trenirao dva mjeseca sam i gdje je stručni štab u tom trenutku procijenio da sam ja dovoljno fizički spreman da odgovorim na sve zadatke. Mislim da sam odradio sasvim korektno u fazi defanzive sve što se ispred mene postavilo. Isto tako, moram naglasiti da nisam igrao utakmicu 99 dana i da mi je bilo malo teško u početku, ali mislim da ću ja kroz svaku narednu utakmicu dolaziti u pravu formu i da ću pokazati zbog čega sam doveden u Sarajevo. Taj osjećaj igrati u dresu Sarajeva, za mene je bio stvarno poseban i dosta prijatelja mi se javilo prije utakmice, poželilo mi sreću i tako da sam imao pozitivan naboj."

Kako govori u nastavku, Sarajevo mora u nastavku prvenstva pružati bolje partije.

Ivetić: "Renome kluba Sarajeva ne dozvoljava ovaj bodovni saldo i ove igre koje su bile prije. Ja se nadam da sada, od dana kada je došao novi trener, da kreće neki novi list u klubu i tako da ćemo mi svi dignuti i probati da ostvarimo što bolji rezultat, a to se zna kada se igra u Sarajevu koji su ciljevi, a to su najveći ciljevi i što bolj i rezultat i plasman. Što se tiče provedenog vremena u Čitluku, smatram da je svakom igraču dosta koristilo, prvo meni je dosta dobro došlo da se zbližim sa ekipom, da upoznam bolje momke, tako i novom treneru da upozna igrače. Dosta dobro smo radili, bilo je naporno, svaki dan smo trenirali dva puta i mislim da taj period iz Čitluka, ako prenesemo na teren, da će biti samo u pozitivnom smislu i to će navijači moći da vide u narednom periodu."

IMG_8729

Ivetić je u svojoj karijeri do sada imao priliku da sarađuje sa Mehmedom Janjošem, novim šefom stručnog štaba FK sarajevo.

Ivetić:" Mehmeda Janjoša poznajem iz perioda u Olimpicu. Kada sam došao u Olimpic, Mehmed Janjoš je bio sportski direktor. Jedan veoma ozbiljan trener, odgovoran, gdje je odmah u startu pokazao da je disciplina ispred svih i da smo mi svi ovdje jednostavno uposlenici kluba i da moramo da izvršavamo obaveze najbolje što možemo. Skrenuo nam je pažnju na dres koji nosimo, da moramo jednostavno davati maksimum. Može se desiti da odigramo loše, da izgubimo utakmicu, sve je to fudbal, ali na svakoj utakmici i treningu mora da se vidi želja, pristup i borbenost, koja mora da krasi ekipu Sarajeva i ja se nadam da uz taj rad i pristup rezultat neće izostati."

Na kraju razgovora, Ivetić je najavio i predstojeću ligašku utakmicu protiv Viteza. Ivetić:

Ivetić: "Što se tiče utakmice u Vitezu, mislim da ovaj pristup prenesemo na teren, ne bi trebao izostati rezultat i da jednostavno neko novo Sarajevo istrči, sa nekom ozbiljnošću, pristupom, sistemom igre sa borbenošću, za svaku loptu, za svaki metar terena, ako tako pristupiš utakmici, onda rezultat ne može da izostane."