FK Sarajevo Home           |    Kontakt   /   EN | BS

Janjoš: Poziv iz svoje kuće se nikada ne odbija

12.12.2016 u 14:48h

Janjoš: Poziv iz svoje kuće se nikada ne odbija

Mehmed Janjoš, istaknuti sportski trener i nekada vrsni igrač, legenda FK Sarajevo, prije nekoliko mjeseci ponovo je zasjeo na trenersku klupu Bordo kluba. Popularni “Čala”, koji je svoj nadimak dobio po bivšem fudbaleru Rijeke, Čaloviću, u svojoj bogatoj igračkoj karijeri sakupio je 222 nastupa za Sarajevo, te noseći dres Bordo kluba, osvojio naslov prvaka Jugoslavije, u sezoni 1984/85, a kao trener, osvjajao je Superkup i Kup BiH, i zabilježio je značajne internacionalne iskorake sa Sarajevom. Kraj polusezone, bio je povod razgovora sa Mehmedom Janjoš, a na početku, za zvaničnu web stranicu FK Sarajevo, “Čala” je odgovorio na neka, malo drugačija pitanja.

Kako za vas izgleda idealan dan?

Janjoš: “Ujutro ustanem, a moja familija i ja živi i zdravi i krećem presretan, jednostavno… Tada sebi kažem, krenulo je dobro, lijepo je.”

Osim fudbala, koji je vaš omiljeni sport?

Janjoš: “Volim sve sportove, ali ako bih neke trebao da izdvojim, to bi bili košarka i rukomet.”

Da li imate neki sportski san, kojeg niste ostvarili, a željeli bi?

Janjoš: “Da Sarajevo igra grupnu fazu jednog evropskog takmičenja, to je moj san. U proteklom mandatu, jedna stativa nas je dijelila od toga i volio bih, kada bi jednom dočekao moje Sarajevo među evropskom, fudbalskom elitom.”

Šta najviše volite u Vašem poslu?

Janjoš: “Pobjedu.”

Šta mislite o fudbalskim statistikama i koliko su one zapravo bitne u ocjeni jednog igrača?

Janjoš: “One nekada znaju da zavaraju. Posjed lopte može biti značajno na strani jedne ekipe, a ona može pretrpjeti poraz. Statistike su odlične, ali, prije svega glavni i osnovni cilj su pobjede.”

Šta vas je potaknulo da se ponovo vratite na klupu FK Sarajevo?

Janjoš: “Poziv iz svoje kuće se nikada ne odbija. Vrlo je teško odbiti Fudbalski klub Sarajevo iz više razloga. Dugogodišnji moj boravak u Sarajevu me tjera da uvijek, kad god ima prilika, vratim se tu, svojoj kući. Kada me Sarajevo ponovo zvalo, nijednog momenta nisam razmišljao i prihvatio sam poziv s velikim zadovljstvom.”

Mimo terena ste jako mirni, ali na treninzima i utakmicama je sasvim druga priča, zbog čega?

Janjoš: “I kao igrač sam bio takav. Ozbiljnost ovoga posla daje za pravo da čovjek mora biti koncentrisan sve vrijeme, kako na treninzima, tako i na utakmicama. Jednostavno, takav sam, proživljavan na svoj način igru Sarajeva. Želja za uspjehom i dokazivanjem me tjera da budem takav.”

_MG_3317

Fudbalski klub Sarajevo je uspješno okončao prvi dio sezone u Premijer ligi BiH. Finiš je bio sjajan, te je prava šteta što je nastupila pauza. Vaš komentar?

Janjoš: “Istina, pauza je došla u nezgdono vrijeme za nas. Pobijedili smo pet utakmica u prvenstvu i dvije u Kupu i što je najvažnije, počeli smo polahko vraćati našu sjajnu publiku na tribine. Žao mi je što se nije nastavilo tako, ali šta je tu je. Zimski period želimo iskoristiti na najbolji mogući način i spremni dočekati start proljetnog dijela prvenstva.”

Svojim dolaskom na klupu ste ujedinili navijače i igrače. U čemu je tajna Vašeg uspjeha?

Janjoš: “Trebalo je vratiti samopouzdanje ekipi i u tome smo uspjeli. Igrači koji su tu, znaju igrati, ali smo bili u krizi iz koje je trebalo izaći. Imali smo težak raspored, ali smo na kraju uspjeli, svi zajedno. Samo zajedno, možemo napraviti prave stvari. Igrači su igrali dobro, jako borbeno, što publika Sarajeva zna procijeniti. Navijače Sarajeva vi ne možete  varati. Oni su gledali velike igrače, znaju šta je fudbal. Aplauz na kraju utakmice protiv Radnika, kao nagrada za borbenost igrača najbolje o tome govori.”

Imate li u planu već naka određena pojačanja, odnosno, na kojim pozicijama bi voljeli vidjeti novog igrača?

Janjoš: “Neće biti previše promjena u igračkom kadru. Uskoro nas očekuje Skupština kluba, poslije koje ćemo znati mnogo toga više. Učiniti ćemo sve da zadržimo kostur ekipe. Tražit ćemo određene igrače. U svakoj liniji po jedan kvalitetan igrač bi bio od koristi, ali da bude igrač, ne samo broj. Napravili smo dobru grupu i ne bi bilo pametno dovoditi sedam ili osam igrača. Što se tiče Duljevića, očekujem ga na pripremama, jer je on igrač Sarajeva. U finišu sezone je pokazao da je najkvalitetniji pojedinac naše igre.”

Može li Sarajevo do naslova prvaka i/ili titule osvajača Kupa?

Janjoš: “Naš prvenstveni cilj je izlazak u Evropu, a niko ne bi bio sretniji od mene da to ostvarimo preko osvajanja jednog trofeja. U dobroj smo poziciji i preostaje nam da radimo maksimalno. Ne smijemo se opustiti jer predstojeće četiri utakmice, do formiranja Lige za prvaka i Lige za opstanak bit će jako zahtjevne.”

Da li je Liga 12 bila pravi potez po Vama?

Janjoš: “Smatram da ćemo realnu ocjenu format takmičenja moći dati na kraju sezone, kada budemo mogli sagledati sve činjenice. Naročito će zanimljivo biti ispratiti formiranje liga za prvaka i opstanak, kao novitete u bh. fudbalu.”

Uveliko se spominje i regionalna liga, šta mislite o takvom takmičenju?

“Smatram da je to sjajna ideja, ali se pribojavam da je još rano. Što se tiče kvaliteta, smatram da će jednog dana morati zaživjeti, da bi imali sigurno bolji fudbal, utakmice, posjetu na stadionima…”

SAHM_FB_cover