FK Sarajevo Home           |    Kontakt   /   EN | BS

Maid Delić, predsjednik Skupštine FK Sarajevo, za Oslobođenje o aktuelnoj sezoni

11.04.2016 u 12:39h

Maid Delić, predsjednik Skupštine FK Sarajevo, za Oslobođenje o aktuelnoj sezoni

Na kojoj god da poziciji završi bordo tim nakon 30 odigranih kola, aktuelna premijerligaška sezona za FK Sarajevo i sve one koji ga prate i vole ostat će upamćena kao jedna od najturbulentnijih i najčudnijih u klupskoj historiji.

Piše:  Oslobođenje

Ukratko, nakon lanjskog osvajanja titule u ovoj sezoni kola su odmah krenula nizbrdo, a poslije niza loših rezultata došlo je do smjene na klupi, gdje je trenera Dženana Uščuplića zamijenio srbijanski stručnjak Miodrag Ješić, koji (što su iskusniji navijači potajno i naslućivali) nije dugo potrajao. Ekipa je daleko od odbrane titule, eliminisana je iz Kupa, pa je nakon nekoliko proljetnih kola i on glatko smijenjen. Do kraja sezone ekipu će voditi šef Akademije FK Sarajevo Almir Hurtić s kojim su (već drugi put ove sezone nakon što je kratko vodio ekipu i jesenas između Uščuplića i Ješića) odmah stigli i bolji rezultati. Očito se razumije sa igračima.

Ulagali u Koševo

Ipak, da ne bude sve tako crno, klupsko rukovodstvo se posljednju godinu i više potrudilo da, ako već na terenu stvari nisu funkcionisale kako treba, one u klupskoj kasi funkcionišu odlično, što je, treba priznati, u ovoj zemlji veoma teško ostvarivo bez obzira na veliku finansijsku injekciju milijardera i prvog čovjeka bordo tima Vincenta Tana.

Predsjednik Skupštine FK Sarajevo Maid Delić, čovjek koji je od prvih dana dolaska aktuelnog klupskog rukovodstva njegov dio, u razgovoru za Oslobođenje govorio je o trenutnoj situaciji u klubu, planovima, aktuelnoj sezoni, ali i o onim negativnim stvarima koje prate seniorski tim ove sezone.

Poslovali ste pozitivno u 2015, čime se malo klubova u regionu može pohvaliti.

Nakon dugog niza godina FK Sarajevo uspjelo je ostvariti dobitak u jednoj godini. Od 1. januara do 31. decembra 2015. ostvarili smo dobitak od 336.485 KM. U istoj godini ostvarili smo prihod od 6.949.575,47 KM, a rashod je bio 6.613.090,37 KM. Zbog svega navedenog, rukovodstvo kluba zaslužuje iskrene čestitke, pogotovo na saniranju višegodišnjih nagomilanih dugova.

Kako ide proces dobijanja licence za nastup u Evropi. Navodno je pod upitnikom igranje na stadionu Koševo?!

Već smo predali sve potrebne papire i mislim da ćemo od našeg krovnog Fudbalskog saveza dobiti licencu. Bitno je istaći da smo od revizorske RECONS, imenovane od N/FSBiH, dobili pozitivno mišljenje u skladu sa svim standardima finansijskog izvještavanja.Već godinama ukazujemo na to da su iz sezone u sezonu UEFA pravila i kriteriji sve rigorozniji. Tačno je da postoji mogućnost da evropske utakmice igramo van Sarajeva. Kao klub smo zadnjih godina uradili mnogo stvari da se uslovi na stadionu poboljšaju. Sve to u saradnji s Centrom za sport i rekreaciju i Opštinom Centar. Ali, naše mogućnosti su limitirane. Stadion, po našem shvatanju, treba da bude prioritet gradskih vlasti, ali i državnih.

Može li se uskoro očekivati redovna sjednica Skupštine kluba?

Da. Odlučili smo da je održimo u junu, ali ne znamo još tačan termin. Na predstojećoj sjednici Skupštine usvojit ćemo finansijski izvještaj, a diskutovat ćemo i o novom konceptu organizacione strukture i upravljanja klubom. Pozicija sportskog direktora bit će bitna tema na sjednici Skupštine. Ako mene pitate, mislim da u klubu imamo ljude koji su sposobni za taj posao.

Veležova sramota

Na Koševu se sve jače čuju pozivi na vaše ostavke, a kao glavni razlog navijači navode loše rezultate i loše obavljen posao oko dovođenja pojačanja i trenera.

Niko od rukovodstva kluba ne bježi od toga da se sretne s predstavnicima udruženja navijača. Smatram da trebamo zajedno sjesti i otvoriti sva pitanja koja ima naša najvjernija publika, a sve u cilju poboljšanja odnosa na relaciji navijači - uprava.

Nakon utakmice Velež - Sloboda (0:1) uslijedile su optužbe iz mostarskog tabora u kojima domaćini tvrde da je FK Sarajevo premiralo njihove igrače.

Potpuno je bilo bespotrebno i sramotno takvo istupanje u javnost i s takvim optužbama od Veleža. Optužili su i nas, i Savez, i druge klubove... sve redom. Zaboravljaju mnogi da smo jedni od rijetkih iskrenih prijatelja Veleža još od davnina. Treba se prisjetiti daleke sezone 1999/2000. kada je Sarajevo stalo uz Velež zbog spora oko igranja svojih mečeva play-offa na stadionu Pod Bijelim brijegom. Play-off na kraju nije ni odigran, naš klub je žrtvovao izlazak u Evropu, a imali smo sjajan tim. Također, naš predsjednik Edis Kusturica i direktor Dino Selimović ne tako davno razgovarali su s čelnicima Veleža o stabilizaciji kluba i ponudili pomoć u izradi novog statuta. Svima koji napadaju Sarajevo već godinama, kabadahijama i neprijateljima kluba poručujem da naš klub nije poligon za ničije iživljavanje i sve ćemo uraditi da ga zaštitimo.

Borba do kraja

Hoće li trener Hurtić ostati na klupi i nakon završetka sezone?

Zasad je stav kompletnog rukovodstva da Hurtić jeste i ostaje trener Sarajeva do kraja sezone. Dakle, Almir Hurtić je šef stručnog štaba, a ne vršilac te dužnosti kao jesenas. Tek nakon kraja sezone i potrebnih konsultacija odlučit će se o pitanju imenovanja stručnog štaba koje je u najboljem interesu za FK Sarajevo.

Ako se klub plasira u Evropu, a ne odbrani titulu, hoće li uprava to smatrati spašenom sezonom?

Do kraja se treba boriti i dati maksimum. Naš minimum ciljeva do kraja sezone je izboriti plasman na euroscenu. Zrinjski i Sloboda jesu u prednosti, ali dok se igra, treba se boriti. A poslije ćemo vidjeti šta će biti. Ipak, treba biti realan, šest timova je u borbi za Evropu i konkurencija je izuzetno jaka.

PRIHOD VEĆI OD RASHODA

Nakon dugog niza godina FK Sarajevo uspjelo je ostvariti dobitak u jednoj godini. Od 1. januara do 31. decembra 2015. ostvarili smo dobitak od 336.485 KM. U istoj godini ostvarili smo prihod od 6.949.575,47 KM, a rashod je bio 6.613.090,37 KM.


HIFA-HD (1)