FK Sarajevo Home           |    Kontakt   /   EN | BS

Matija Matko: Igrači se trebaju koncentrisati na sebe

03.11.2018 u 10:00h

Matija Matko: Igrači se trebaju koncentrisati na sebe

Nekadašnji napadač Sarajeva kojeg većina pamti po pogotku u 87. gradskom derbiju iz 2006. kojim je Bordo timu donio pobjedu i danas prati bivši klub. Matija Matko je kroz karijeru igrao i za CSKA iz Sofije, Zrinjski, Rijeku, Inter Zaprešić... U razgovoru za klupsku stranicu, Matija je odgovorio na par pitanja te poslao poruku prvotimcima uoči 117. gradskog derbija.

Postigli ste odlučujući pogodak na derbiju 2006. godine, Bordo tim je tada savladao Željezničar nakon dugih 6 godina. Kako se osjećate danas kada se prisjetite tog trenutka?

Kada date pogodak u tako važnoj utakmici to ne zaboravljate. Osjećaj je i danas, 12 godina poslije, predivan. Teško da se to može opisati nekome ko to nije doživio.

Bili ste ljubimac navijača, dobili ste čak i svoju pjesmu. Jeste li zadovoljni postignutim u Bordo dresu?

Svoju karijeru u Sarajevu smatram zaista uspješnom i zadovoljan sam postignutim. Ekipa je dobro igrala, ostvarivali smo dobre rezultate i drago mi je što sam bio dio toga. Danas kada se osvrnem na taj period mislim da sam ostao u Sarajevu, profesionalno bih puno više napredovao.

Da li pritisak koji derbi neminovno nosi sa sobom, predstavlja nešto pozitivno ili se negativno odražava na tim?

Igranje u Sarajevu samo po sebi nosi određeni pritisak. Klub poput Sarajeva ima historiju koja se mora poštovati, veliki broj navijača i sve to doprinosi stvaranju velikih očekivanja. Pritisak na nekoga djeluje pozitivno na nekoga negativno, jednostavno je tako. Naboj koji se stvarao pred derbi na mene je uvijek djelovao pozitivno.

Šta donosi prevagu u derbi utakmicama – da li je to kvalitet ekipe ili jednostavno želja za pobjedom?

Kvalitet i forma su nešto što je iznimno bitno bez obzira o kojem sportu je riječ. Derbi je takva utakmica da se nikad ne može predvidjeti ishod. Nakon svih ovih godina moje mišljenje je da ono što presudi u derbiju su borbenost i želja.   

Šta bi poručili igračima Bordo tima uoči 117. gradskog derbija?

Definitivno bih im rekao da se koncetrišu samo na sebe. Mnogo je distrakcija, posebno pred derbi utakmice. Zbog toga je važno da ekipa stoji čvrsto na zemlji i da usmjerena na krajnji cilj, odnosno pobjedu.