FK Sarajevo Home           |    Kontakt   /   EN | BS

Miloš Đurković

23.01.2013 u 17:58h

Miloš Đurković

Miloš Đurković Miloš Đurković, bivši kapiten FK Sarajevo, rođen je 29. februara 1956. godine. Vrhunac njegove igračke karijere je zasigurno osvajanje titule prvaka Jugoslavije 1984/85.g. Te sezone, proglašen je najboljim igračem Sarajeva, ali i prvenstva Jugoslavije. Po osvajajanju titule, Đurković je otišao u Tursku, gdje je branio za slavni Bešiktaš. Potom se okušao i u trenerskim vodama, a trenutno je trener golmana FK Sarajevo.

Sa našom legendom pričali smo o prijeratnoj šampionskoj generaciji, njegovoj epizodi u Turskoj, trenerskom pozivu, te trenutnim golmanima u igračkom kadru FK Sarajevo.

Miloš Đurković: "Šampionska gerenacija 84/85 je zasigurno jedna od najboljih generacija koje je Sarajevo ikada imalo. Ekipa je bila ujednačena i rijetko koji pojedinac se isticao. Bila je to ekipa koju je krasilo veliko prijateljstvo i gdje su ljudske vrline dolazile do izražaja. U pravom smislu te riječi, ginuli smo jedan za drugog. Iskreno, prema mišljenju mnogih, neočekivano smo osvojili titulu pravaka. Međutim, kada sagledam vrline koje su krasile tu ekipu, moram reći da smo titulu zaslužili. Što se tiče naše igre, trener Boško Antić nije mnogo mijenjao. U zavisnosti od taktike i protivnika, najčešća je izmjena bila Merdanović/Milak. Faruk Hadžibegić i ja smo odigrali sve utakmice u toj sezoni i tada sam proglašen za najboljeg golmana bivše Jugoslavije."

Miloš Đurković

Koje utakmice su bile ključne u ostvarivanju željenog cilja, titule prvaka Jugoslavije?

Miloš Đurković: "Izdvojio bih dvije utakmice. Jedna je sigurno gostovanje u Splitu, protiv Hajduka, gdje smo remizirali odigravši 0:0. Druga utakmica je bila pobjeda protiv Vojvodine u gostima, kada smo slavili 2:1. Nekoliko minuta pred kraj utakmice, mislim da se igrala 89. minuta, Slaviša Vukičević je postigao gol za pobjedu. Te sezone smo odigrali zaista mnogo jakih utakmica. Sjećam se utakmica protiv Hajduka, Dinama, Zvijezde i Partizana, ali i Željezničara. I tada je gradski derbi bio ispunjen velikim nabojem. Bilo je uvijek mnogo gledalaca, što je doprinosilo odličnoj atmosferi i dobroj igri.

Kakvo je stanja tada bilo u klubu, da li možete napraviti kratku usporedbu tadašnjeg i sadašnjeg stanja?

Miloš Đurković: "Što se tiče finansija, moram istaći da Sarajevo ni tada, u bivšoj Jugoslaviji, nije bilo u situaciji da živi kao Dinamo, Partizan, Hajduk ili Zvijezda. Jednostavno, nismo imali toliku podršku kao oni. Jedino što je različito, u odnosu na sadašnji period, jeste što je klub imao veću podršku privrednika. Nekoliko velikih firmi iz Sarajeva je podržavalo klub, a sada toga nema."

U sezoni 86/87 promijenili ste sredinu. Sarajevo ste zamijenili Istanbulom i stali ste na gol Bešiktaša. Kako je izgledala vaša epizoda u Turskoj i koje uspomene nosite na taj dio vaše karijere?

Miloš Đurković: "U Jugoslaviji se igrao dobar fudbal. Nismo mogli napustiti državu prije nego što napunimo 28 godina, što je sigurno bio jedan od razloga zbog kojih je domaća liga bila jaka. Kada sam napunio 28. godina, prešao sam u Tursku, tačnije, u Bešiktaš. Bešiktaš je pored Fenerbahcea, Galatasaraya i Trabzonspora važio za najveći klub u Turskoj. Branio sam sve utakmice u mojoj prvoj sezoni u Turskoj. Iskreno, uslovi nisu bili baš dobri, naročito za golmane. Sjećam se, trenirali smo na šljaci. Međutim, samo taj dio je bio loš. Sve ostalo je bilo sjajno. Naše domaće utakmice je pratilo više od 40.000 gledalaca na stadionu i, vjerovali ili ne, par hiljada navijača i nekoliko desetina novinara je tada redovno posjećivalo naše treninge. Medijska pažnja je bila ogromna. Igrali smo i Ligu šampiona. Ispali smo od Dinama iz Kijeva, zasluženo. Nakon Bešiktaša, vratio sam se na kratko u Sarajevo, ali sam se ubrzo vratio u Tursku i potpisao za Adanademispor."

Miloš Đurković

Kojih igrača se ne sjećate toliko rado, iz vaše bogate sportske karijere?

Miloš Đurković: "Igrao sam protiv mnogo velikih igrača, ali, sada kada razmislim, izdvojio bih Ringova, Marcela Kovačevića i VahidaHalihodžića. To su bili zaista fantastični igrači i nisu mi ležali uopšte.

Po završetku igračke karijere, ostali ste u fudbalu. Okrenuli ste se trenerskom pozivu. Kako je izgledala ta promjena?

Miloš Đurković: "Davno sam se počeo baviti trenerskim pozivom. Vodio sam Glasinac sa Sokoca. Uspjeli smo ući u Premijer ligu. Nažalost, zbog nerazumijevanja ljudi, odustao sam od trenerskog poziva i jedan period se uopšte nisam htio baviti time. Tada sam razmišljao da se totalno isključim iz fudbalskog svijeta. Međutim, prije nekoliko godina, dok je bio sportski direktor, Senad Merdanović me nazvao i pitao da li želim da u Sarajevu treniram golmane. Rado sam prihvatio to, i evo, sada sam tu."

Miloš Đurković

Za kraj, našu legendu Miloša Đurkovića, pitali smo koje je njegovo mišljenje o trenutnim golmanima FK Sarajevo, sa kojima redovno trenira.

Miloš Đurković: "Ponovio sam već nekoliko puta i opet ću. Mišljenja sam da je Dejan Bandović, naš prvi golman, jedan od najboljih, ako ne i najbolji golman u našoj državi. Zaista, naš Dejo je pravi momak, voli da radi i bilo bi šteta da ne naplati svoj rad, trud i umijeće u jednom jakom klubu u inostranstvu. Almin i Emir su mlađi golmani i pred njima je budućnost. Abdihodžić je dosta napredovao kako je došao u Sarajevo. Međutim, mislim da su mu potrebne utakmice. Treba da brani i siguran sam da će napraviti dobru karijeru. Emir je naša velika nada. On će izrasti u vrsnog golmana. Brani za U-19 reprezentaciju i već polako pokazuje svoj kvalitet. Vjerujem da će biti sjajan golman, kada dođe vrijeme da stane na gol Sarajeva."