FK Sarajevo Home           |    Kontakt   /   EN | BS

Sanjin Alagić: Budućnost je u našoj djeci

30.05.2018 u 10:04h

Sanjin Alagić: Budućnost je u našoj djeci

Omladinske selekcije Akademije Fudbalskog kluba Sarajevo takmičarsku sezonu završile su kao prvoplasirane ekipe u svojim starosnim kategorijama. Juniori, kadeti i pioniri Bordo kluba okončali su ciklus 2017/18 trofejno, a kako je došlo do ovog uspjeha prenio nam je Šef Akademije FK Sarajevo, Sanjin Alagić.

"Iza nas je jedan jako veliki uspjeh, koji je nastao zahvaljujući predanom i kvalitetnom radu u našoj Akademiji. Urađena je jako dobra selekcije igrača sa kojima se dobro radi na treninzima i kada to spojimo sa vrhunskim uslovima za rad rezultat mora doći. Sve naše selekcije su osvojile trofeje, a uz to uspjeli smo promovisati i nekoliko mladih fudbalera u prvi tim našeg kluba. Alen Mustafić, Halid Šabanović i Nihad Mujakić imali su u proteklim mjesecima zapaženu minutažu i pokazali su da dječaci iz naše Akademije mogu odgovoriti zahtjevima prvog tima", rekao je Alagić, dodavši:

"Pored toga, u zimskom periodu smo dogovorili transfere za četiri naša mlada igrača, koji su tako dobili priliku za inostrani angažman i kada sve sagledamo, smatram da je sezona za nas bila jako uspješna. Imamo mlade fudbalere u prvom timu, odnosno statistički gledano FK Sarajevo je drugi klub u Premijer ligi BiH po broju minuta za mlade igrače, ostvarili smo određene transfere, te smo sezonu završili kao prvoplasirani u svim kategorijama. Koristim priliku da se zahvalim kompletnom kolektivu Akademije od trenera, službenih predstavnika, fizioterapeuta, kuhara, spremačica, vozača, video analitičara, svima u klubu na podršci i naravno stručnom štabu prvog tima, koji je prepoznao naše mlade talente i ukazao im povjerenje. Mnogo je posla urađeno, posla koji se i ne vidi i svi su imali svoj doprinos u našim rezultatima i razvoju dječaka iz našeg pogona."

Akademija Bordo kluba u protekloj sezoni dala je najviše omladinskih reprezentativaca. "Pozitivno je naravno što su naši dječaci sve više i više prisutni u omladinskim reprezentacijama Bosne i Hercegovine. Naša kadetska reprezentacija tri puza uzastopno je igrala Evropsko prvenstvo i naši dječaci čine okosnicu tima. Kada razgovaram sa selektorima, predstavnicima Saveza, svi imaju riječi hvale o njihovom kvalitetu, našoj Akademiji, radu u klubu... Sigurno je da su naši dječaci u planovima za budućnost i za starije reprezentativne selekcije i drago mi je što imamo u svim reprezentacijama U-15, U-16, U-17, U-18, U-19 i U-21, veliki broj igrača koji doprinose stvaranju odličnih rezultata", rekao je Alagić.

Zahvaljujući osvojenoj šampionskoj tituli, juniori Akademije Fudbalskog kluba Sarajevo nastupit će kao bh. predstavnik u UEFA Omladinskoj Ligi prvaka - “Nakon završetka sezone, naše juniore očekuje izuzetno kvalitetan turnir na Zlatiboru, potom učešće na turniru CEE Cup u Češkoj. Nastavljamo sa našom praksom kada su u pitanju inostrani turniri, gdje dobivamo jedno dodatno iskustvo i ostavljamo jako pozitivan utisak. U skladu sa našim mogućnostima planiramo pripreme za UEFA Omladinsku Ligu prvaka i pravo učešća imaju naše jako kvalitetne generacije 2000, 2001, te pet fudbalera 1999 godišta. Očekivanja su sigurno velika, nadamo se pozitivnom rezultatu i dobrim utakmicama. Uz povoljan žrijeb možemo napraviti iskorak."

Na kraju razgovora, Alagić je istakao svoje uvjerenje da je budućnost našeg kluba upravo u fudbaleraima koji dolaze iz omladinskih kategorija.

"Mnogo je talenata u našoj Akademiji. Analiziramo i razgovaramo, radimo na produženju ugovora sa talentovanim dječacima i na potpisu ugovora sa onima, koji su potvrdili svoj talenat u ovoj sezoni bez obzira koliko su mladi. Naša djeca su budućnost ovog kluba i u narednom periodu nadam se da ćemo nastaviti u ovom smjeru promocije mladih fudbalera. Urađeno je i dodatno skautiranje i selektiranje svih omladinskih liga u Bosni i Hercegovini i imamo već u planu neke nove dječake da priključimo Akademiji i dodatno selekciju da osnažimo", zaključio je Alagić.

Fotografija FK Sarajevo.