FK Sarajevo Home           |    Kontakt   /   EN | BS

Selmir Pidro: Sretan sam što sam dio Bordo priče

08.11.2018 u 11:00h

Selmir Pidro: Sretan sam što sam dio Bordo priče

Mladi bek Bordo tima, Selmir Pidro, debitovao je na evropskoj utakmici protiv ekipe Banantsa kada je Sarajevo slavilo sa 3 – 0 na Koševu. Do sada je za seniorski tim upisao 17 nastupa. Prije toga, Pidro je bio kapiten juniorske selekcije u Akademiji FK Sarajevo.

Možete li prokomentarisati subotnji derbi u kojem je Sarajevo slavilo rezultatom 2-1.  Jeste li zadovoljni igrom Bordo tima?

Naravno da sam zadovoljan, i ja, ali i ostatak ekipe. Mislim da smo odigrali kvalitetnu i dinamičnu utakmicu u kojoj smo stvorili dosta ozbiljnih šansi. Ostaje žal što smo realizovali samo dvije, ali važno je da smo ostvarili dugo očekivanu pobjedu. Prostora za napredak uvijek ima, ali sve u svemu, zadovoljan sam.

Uzimajući u obzir da imate samo 20 godina, kako se nosite sa pritiskom koji derbi nosi sa sobom?

Iskren da budem, pritisak uopšte ne osjećam. Možda je to upravo zbog mojih godina. Svaka utakmica zahtjeva individualan pristup, a derbi kao derbi ima svoje posebne čari. Pobjeda koju smo ostvarili u subotu je važna za nas jer znamo koliko smo usrećili navijače. Veoma sam sretan što sam dio Bordo priče.

Nakon pogotka Ahmetovića u 16. minuti, Željezničar je vrlo brzo izjednačio. Bordo tim se vrlo brzo vratio na pravi kolosjek, niste klonuli duhom. Čime ste se vodili?

Našu ekipu krasi jedna vrlo važna osobina, a to je zajedništvo. Igramo jedan za drugog, pomažemo se na terenu. Nije važno ko će postići pogodak ili upisati asistenciju, važan je krajnji rezultat, odnosno da tim pobjeđuje. To nam je zajednički cilj koji nas je sve zbližio.  

Prije par dana dobili ste još jedan poziv za U-21 reprezentaciju BiH?  Jeste li zadovoljni postignutim rezultatima do sada?

Svakom igraču poziv za reprezentaciju predstavlja veliku satisfakciju. Veoma sam sretan zbog toga i to mi je samo podstrek da nastavim raditi kao do sada.

Je li teško na terenu biti 1 na 1 sa dosta starijim igračima?

Iskreno, na početku nije bilo jednostavno.. Bez obzira čime se bavite kada se prvi put nađete u nekoj sa dosta iskusnijim protivnikom situaciji nije vam svejedno. Kako je vrijeme prolazilo, nakon svake utakmice bilo je sve lakše i lakše. Smatram da je važno iz svake utakmice izvući neku pouku, naučiti nešto novo.

Možete li nam ispričati neku anegdotu iz Akademskih dana?

Moj saigrač Vlado (Vladan Kovačević) je u jednom intervjuu izjavio da vas na Akademiji uče načinu života a ne samo fudbalu. Disciplina je jako važna u našem poslu.

Sjećam se jednom smo došli na trening, dok nam je trener bio Sanjin Alagić. Praksa je bila da na trening donosimo lopte iz kuće Akademije, koja je blizu kampa. Međutim, tog jutra smo došli u TC Butmir, a niko se nije sjetio ponijeti lopte. Kada je to vidio, trener nas je poslao nazad u kuću da ih donesemo. Kad smo stigli nazad u kamp, ovaj put sa loptama, očekivali smo da ćemo započeti trening. Međutim, za kaznu mi koji smo zaboravili lopte, morali smo trčati povratne sprinteve na relaciji kuća – kamp dok su ostali trenirali sa loptama.

Akademac ste koji sada igra za prvi tim. Imate li neki savjet za selekcije Akademije?

Biti sportista je posao koji diktira stalno radno vrijeme. Zahtjeva puno žrtve, odricanja, nekad vas jednostavno neće koliko god se trudili, ali važno je da ne odustajete. Uvijek dajte svoj maksimum, vjerujte u sebe i rezultat će doći prije ili kasnije.