FK Sarajevo Home           |    Kontakt   /   EN | BS

Vahidin Musemić: Neka bolji pobijedi, a to bi trebalo biti Sarajevo

12.10.2016 u 20:30h

Vahidin Musemić: Neka bolji pobijedi, a to bi trebalo biti Sarajevo

Legendarni igrač FK Sarajevo, Vahidin Musemić, rođen je 29. oktobra 1946. godine u Janji. U svojoj petnaestoj godini postao je član FK Sarajevo, a ukupno je za naš klub sakupio 182 zvanična nastupa, u kojima je uspio postići nevjerovatna 83 gola, što ga svrstava među pet najbolji strijelaca u historiji FK Sarajevo. Reprezentativni dres je nosio na 17 utakmica, gdje je uspio postići 9 golova, a u šampionskoj sezoni FK Sarajevo, 1966/67 postigao je u tri takmičenja 23 gola, čime je imao značajan doprinos u prvom, historijskom trofeju našeg kluba.

U svečanom salonu “Svetozar Vujović” ugostili smo čuvenog Vahidina Musemića, sa kojim smo razgovarali o predstojećem derbiju protiv Željezničara, ali i uopćeno, o njegovim iskustvima igranja protiv gradskog rivala.

“Mogu da kažem da su derbiji uvijek neizvjesni, da se tu nikad niko ne može favorizovati. Međutim, vidite, i Sarajevo i Željezničar su u usponu forme i nadam se jednoj dobroj, korektnoj utakmici, korektnom navijanju i svakako, ja bih volio da Sarajevo pobijedi. Onaj ko bude imao više sreće, ko bude u datom trenutku više skoncentrisan on će vjerovatno pobjediti, a svakako neka bolji pobijedi, a to bi trebalo biti Sarajevo.”, kazao je Musemić.

U svojoj bogatoj karijeri, Musemić je odigrao nekoliko derbija, a u nastavku je govorio o važnosti sarajevskog derbija.

“Derbiji su najinteresantnije utakmice gdje i publika i svi navijači bodre svoj klub. Jedna jača utakmica, ozbiljnija, uz pune tribine, jednostavno to je zadovoljstvo igrati i dati sve od sebe da bi pobijedio. Moja generacija je imala mnogo više uspjeha, međutim kasnije su se stvari promijenile, gdje je Željezničar bio nešto uspješniji. Uglavnom važno je da svi posjetioci uživaju u lijepom fudbalu i što bi ja želio, da se, koliko toliko publika normalno ponaša, a pogotovo igrači na terenu.”, kazao je Musemić, dodavši:

IMG_9447

“Bilo je mnogo interesantnih derbija, dešavanja i pojedinosti. Ona atmosfera, toliko te pripremi, da mnoge stvari napraviš što ne bi normalno napravio na nekoj drugoj utakmici.”

Na kraju razgovora, Musemić je pozvao gledaoce na Olimpijski stadion “Asim Ferhatović-Hase”, na istinski spektakl, a i on sam će zauzeti svoje mjesto na zapadnoj tribini najvećeg bh. stadiona.

“Derbi je nešto navrijednije što ima sarajevski i bosanskohercegovački sport. Trebalo bi da bude, a uvijek je bilo tako, puno tribine…To je jedan doživljaj, pogotovo za mlađe generacije koje tek dolaze i kojima će to ostati kao uspomena. Atmosfera je posebna. Vidimo se u nedjelju na Koševu.”

Fudbalski klub Sarajevo u 109. derbiju dočekuje Željezničar na Olimpijskom stadionu “Asim Ferhatović-Hase” u nedjelju, 16.10. sa početkom u 15 sati.