FK Sarajevo Home           |    Kontakt   /   EN | BS

Vladan Kovačević: Na Akademiji nas ne uče samo o fudbalu, već i o životu

21.10.2018 u 16:30h

Vladan Kovačević: Na Akademiji nas ne uče samo o fudbalu, već i o životu

Vladan Kovačević je u Akademiju FK Sarajevo stigao prije 4 godine. Sa juniorima FK Sarajevo je u dva navrata bio osvajač Kupa Bosne i Hercegovine. Za prvi tim je debitovao na prvenstvenoj utakmici protiv Slobode na Tušnju, a sada je jedan od standarnih prvotimaca. Za klupsku web stranicu, Vladan je odgovorio na par pitanja. 

Jesi li zadovoljan do sad postignutim uspjehom i činjenicom da si standardni prvotimac?

Biti prvotimac u Fudbalskom klubu Sarajevo i zaigrati pred koševskom publikom moj je san još od omladinskih dana. Jako sam sretan što sam to ostvario sa svojih 20 godina, a ono što me čini dodatno sretnim jeste činjenica što sam na putu ka ostvarenju tog cilja, posebno u periodu koje sam proveo u Akademiji, upoznao puno dobrih momaka sa kojima sam ostao prijatelj i nakon što su otišli iz Sarajeva. Akademija je nešto posebno.

Ko je imao najveći uticaj na tebe tokom tvog profesionalnog razvoja?

Teret svih mojih uspona i padova zajedno sa mnom stojički je podnio moj trener iz Banja Luke Siniša Mrkobrada. Njegova podrška je zaista bila presudna u godinama koje su iza mene. Također, ne mogu da ne spomenem svoje roditelje i djevojku, koji su uvijek tu i shvataju da nekada jednostavno ima dana kada koliko god se trudili vas jednostavno ne ide. Smatram se zaista sretnom osobom što imam ove ljude u životu.

Šta smatraš najvažnijim za postizanje dobrih rezultata?

Smatram da ništa ne može zamjeniti upornost i neprekidan rad, niti talenat, niti snaga, čak niti inteligencija. Težim biti najbolja verzija sebe, kako na terenu, tako i van njega. Sebi dopuštam samo komparaciju u odnosu na to kakav sam bio u prethodnom periodu i kakav sam sada. Disciplina je neophodna, ali iskrenost, rad i istrajnost su me doveli do svega što sam do sada postigao.

Možeš li nam ispričati neku anegdotu?

Biti „akademac“ nije stvar samo fudbala. Tu vas uče svemu – od toga kako da se ponašate, šta je dobro šta nije, pa tek onda na red dolaze treninzi. Moja grupa je, jedno jutro, iz kuće Akademije otišla u Trening centar Butmir gdje smo trebali imati trening. Navukli smo opremu, spremili se za trening da bi nas trener Dženan Uščiplić tako obučene, u kopačkama vratio u kuću Akademije zato što jedan od nas, ne sjećam se sada ko tačno, nije namjestio krevet. Trčati u kopačkama po asfaltu nije baš najjednostavnija stvar, a vjerujem da je to bio dosta smiješan prizor ostalim prolaznicima. Sama činjenica da smo zbog propusta jednog člana svi ispaštali, pomogla nam je izgraditi osjećaj zajedništva. Presudno je uvijek imati na umu činjenicu da je fudbal timski sport.

Šta je po tvom mišljenju najzaslužnije za dobre rezultate koje FK Sarajevo ostvaruje - šest vezanih pobjeda, ne računajući Kup?

Atmosfera u svlačionici je pozitivna, svi smo odlučni, motivisani i gladni uspijeha. Velika podrška stiže i od naših navijača koji su tu bez obzira igra li se u Krupi ili na Grbavici, da li pada kiša, snijeg ili je sunce. Mi smo zaista kao porodica. Igrači su tu već neko vrijeme zajedno, poznajemo se i provodimo dosta vremena zajedno. Mislim da to ima veliki uticaj na našu igru. Svjesni smo dosadašnjih rezultata i svojih mogućnosti, a imamo sve uslove da naše ciljeve i ostvarimo.

Misliš li da će zima koja dolazi uticati na terene u BiH, a samim tim i na igru FK Sarajevo?

Neminovno je da vremenske prilike, nažalost, drastično utiču na uslove za igru. Ono što je važno uvijek imati na umu je da ako je teren loš, loš je i nama, ali i protivničkoj ekipi. Siguran sam ako nastavimo davati svoj maksimum kao do sada, da rezultat na kraju neće izostati.

Šta misliš da trebaš unaprijediti što se tiče igre?

Trudim se poboljšati igru nogom. Danas, biti golman, ne znači samo braniti, već smo konstatno uključeni u igru iznošenjem lopte. Fokus mi je trenutno poraditi na tome. Svjestan sam sigurnosti i iskustva koje stičem kako prvenstvo odmiče. Iskreno, uživam u procesu jer vidim rezultate.

Koje kvalitete osoba mora imati da bi bila uspješan sportista?

Biti sportista nije zanimanje, već način života. Svako može odraditi jedan trening dnevno, ali za ostvarivanje cilja koji ja imam, a i moji saigrači, to nije dovoljno. Važno je uvijek na umu imati krajnji cilj i biti fokusiran na njega. Takav način života zahtjeva dosta odricanja i upravo zbog toga jednostavno morate voljeti to što radite. Ljubav je ono što vam pomaže da ne odustanete. 

Koja utakmica ti je bila najzahtjevnija do sada?

Sigurno da je to bila utakmice protiv Željezničara, a ujedno i moj prvi derbi, koji je uslijedio ubrzo nakon debija na Tušnju. Na derbiju je jednostavno tako da ne pobjeđuje kvalitetnija ekipa, već ona koja u tom momentu više želi pobjedu. Moram reći da i sada kad se prisjetim, žao mi je što nismo pobjedili.

Smatraš li da si nekada bio potcijenjen od strane protivničkog tima zbog godina?

Iako neke ekipe pokušavaju da iskoriste moje neiskustvo u seniorskom fudbalu, ne mogu reći da sam ikada bio potcijenjen. Kvaliteta vaše igre diktira to kako će vas shvatiti, i protivnici ali i vaši saigrači. Moram reći da sam dosta podrške dobio upravo od igrača protivničkih klubova nakon odigranih utakmica.