FK Sarajevo Home           |    Kontakt   /   EN | BS

Senad Jahić za SC: Zajedničkim snagama vratiti klub na mjesto koje mu pripada

25.05.2018 u 10:32h

Senad Jahić za SC: Zajedničkim snagama vratiti klub na mjesto koje mu pripada

U samoj završnici turbuletne sezone Fudbalski klub Sarajevo ipak je ogrijala zraka sunca. Bordo tim, doduše, ponovo je ostao bez trofeja, ali je barem izboren izlazak na evropsku scenu, dok je prije mjesec izabran i novi Upravni odbor. Najava boljih dana? Sačekajmo sa tim ocjenama, nerijetko su znali u Titovoj 38b razočarati simpatizere rezultatskim padovima i neispunjavanjem obećanja.

Jahić za SC: Planiramo saradnju sa Hajdukom, otvoren nam je put prema Kortrijku i Cardiffu
 
 

U samoj završnici turbuletne sezone Fudbalski klub Sarajevo ipak je ogrijala zraka sunca. Bordo tim, doduše, ponovo je ostao bez trofeja, ali je barem izboren izlazak na evropsku scenu, dok je prije mjesec izabran i novi Upravni odbor. Najava boljih dana? Sačekajmo sa tim ocjenama, nerijetko su znali u Titovoj 38b razočarati simpatizere rezultatskim padovima i neispunjavanjem obećanja.

No, ako ništa drugo, istina je da Senad Jahić, novoimenovani predsjednik UO Sarajeva, ostavlja dojam sposobnog tipa. Godinama dobro pliva u poslovnim vodama, od finansijskog sektora do autoindustrije, a umirujuće svakako djeluje i činjenica da 46-godišnji Visočak neće tek tako pasti s Marsa u svijet fudbala.

Bivši omladinac Sarajeva obavljao je svojevremeno i ulogu sportskog direktora NK Bosna Visoko, dok za sebe kaže da srcem potpuno vezan za sport. Odmjeren je u izjavama, ne dijeli bombastične rečenice šakom i kapom, potpuno na zemlji, ali sa jasnim planovima u džepu…

Tako je barem djelovao prilikom razgovora za SCsport.ba, nakon vanredne sjednice Upravnog odbora bordo kluba na kojoj je izabran koordinator sportskog segmenta FK Sarajevo Emir Hadžić.

Krenimo od fundamentalnih elemenata iz biografije. Ko je Senad Jahić?

“Bio sam član podmlatka Sarajeva od 1984. do 1990., kada sam otišao u Njemačku. U inostranstvu sam boravio sedam godina, potom se vratio u BiH. Radio sam u ASA Autu, zatim u VB Leasingu, a trenutno sam u Porsche Leasingu”.

Kako je došlo do toga da preuzmete funkciju predsjednika FK Sarajevo?

“Iz dva razloga – što volim sport i što ne želim da moja djeca odrastaju u bilo kojem drugom ambijentu, osim u sportskom. Naravno, tu je i ljubav prema FK Sarajevo kao neki “sine qua non” – uslov bez kojeg se ne može”.

Na nedavnoj press-konferenciji, na kojoj je predstavljen novi UO Sarajeva, neko je istakao kako dolazite u nezahvalnom trenutku. Ne bih se složio. Dolazite u odličnom trenutku, kada ne morate strijepiti od rezultatske krize, jer je prvenstvo završeno, a imat ćete i sasvim dovoljno vremena da tokom ljeta skicirate situaciju u klubu i eventualno unesete određene promjene…

“Pa, dobro, kako se uzme. Mi smo ušli u klub četiri kola prije kraja, kada je još bilo neizvjesno da li će ekipa izaći u Evropu. No, slažem se da je sada ipak dosta povoljniji period pred nama. Sada imamo dovoljno vremena da strateški posložimo neke stvari, na nama je da ga iskoristimo na najbolji mogući način”.

Predstavljen je koordinator sportskog segmenta u FK Sarajevo, Emir Hadžić. Kakve će biti njegove ovlasti i zadaci?

“On će rukovoditi sa svim kategorijama, od onih najmlađih do igrača iz U-19 ekipe, koji već kucaju na vrata prvog tima. Također, u saradnji sa šefom stručnog štaba Husrefom Musemićem dogovarat će angažman pojačanja za seniorski sastav FK Sarajevo.”

Musemić, dakle, definitivno ostaje trener prvog tima i u narednoj sezoni?

“On je naš prvi i jedini izbor u ovom trenutku”.

Mnogo je zamjerki bilo usmjereno prema tom sporijem uvrštavanju igrača iz Akademije FK Sarajevo u prvi tim. Možemo li očekivati nešto fluidniji protok mladih nogometaša do seniorske ekipe?

“To što je dosad rađeno moramo zaboraviti. Šta je bilo, bilo je. Direktor sportskog segmenta Emir Hadžić će odsada pratiti, zajedno sa svim trenerima, rad u mlađim kategorijama i bit će upoznat sa kvalitetima naših talenata. Naša želja je da ne prodajemo mlade igrače onog trenutka kada zaigraju za prvi tim. Naravno, tržište diktira sve, ali dat ćemo sve od sebe da se naši „akademci“ razvijaju u prvoj ekipi. Mnogo toga će zavisiti i od njih samih, jer nije isto igrati na juniorskom i seniorskom nivou. Potrebno je stpljenja, kako od trenera, tako i od navijača, ali siguran sam da kvalitet uvijek pronađe put. Moramo postati prepoznatljivi kao klub sa najboljom omladinskom školom u BiH i na tome ćemo posebno raditi.

Dakle, naglasak rada Emira Hadžića je ipak na Akademiji?

“Otprilike. Želimo svakako podići na viši nivo tu komunikaciju između prvog tima i Akademije, gdje će najvažniju ulogu imati upravo Hadžić. Saradnja između različitih kategorija mora biti veoma uska. Omladinske ekipe bi trebale igrati u istoj formaciji kao i prvi tim, kao što rade i u velikim evropskim klubovima, kako bi se naši juniori što lakše uklopili sutra u seniorski sastav”.

I kako će to sad izgledati? Hadžić će dobiti određeni budžet i odriješene ruke da bira pojačanja?

“Otprilike. Sve će to raditi u dogovoriti sa Husrefom Musemićem i timom skauta, koje će klub izabrati, a čija imena neće biti prezentirana javnosti, kako bi oni u miru i bez pritiska mogli raditi svoj posao”.

Svakako bi trebali požuriti, bliže se evropske utakmice, a već sad je poznato da dio igrača napušta klub…

“Da, neki igrači odlaze. Jedan dio njih jednostavno nije ispunio očekivanja, tako da ćemo im se zahvaliti na saradnji, a neke od njih ćemo pokušati zadržati”.

Mićo Kuzmanović ostaje? Njegov amaterski ugovor ističe, ali u njemu je navedeno da ima obavezu produžiti na još dvije godine, ali ovog puta uz potpis na profesionalnom ugovoru…

“Sa njim trenutno obavljamo razgovore o uvjetima novog ugovora. On je svakako izrazio želju da ostane “.

Ali Elvis Sarić, jedini koševski A reprezentativac, odlazi?

“Istina je, Elvis nažalost odlazi. Prije nego što smo mi, kao novi članovi Uprave, došli u klub, on je već donio odluku. Direktorica je ponovo razgovarala sa njim i ponudila mu nove uslove ostanka, ali na kraju je njegova odluka da napusti Koševo i potraži sreću u inozemstvu. Činjenica je da Sarić želi napustiti BiH po svaku cijenu, pogotovo nakon što je dobio nekoliko primamljivih ponuda iz inozemstva. Međutim, zbog kluba i naših navijača, u budućnosti ćemo ove stvari drugačije rješavati. Nećemo se više dovoditi u situacije da nam najbolji igrači odlaze, jer im ističe ugovor. Odsad, svakom kvalitetnom igraču, kojem ističe ugovor u junu, bit će ponuđeno produženje saradnje najdalje u decembru prethodne godine, pa čak možda i prije”.

Pojačanja? Postoje li već neki igrači koje pratite?

“Naravno. Međutim, svakako će zadnju riječ imati Emir Hadžić. Ovdje moram naglasiti da ćemo gledati da u budućnosti angažujemo samo kvalitetne strance, a ne igrače koji su malo bolji ili podjednakih kvaliteta kao naši mladi fudbaleri. Od sada, da bi stranac igrao u Sarajevu, mora biti četiri puta bolji od domaćeg igrača. Mora biti fudbaler koji donosi razliku.”

Kakvi su kontakti rukovodstva iz Titove 38b sa Malezijom, odnosno većinskim vlasnikom Vincentom Tanom?

“Direktorica Sabrina Buljubašić održava redovne kontakte sa većinskim vlasnikom i njegovim saradnicima. Ona bi narednih dana trebala i otputovati u Maleziju na jedan sastanak, gdje bi iznijela neke naše ideje”.

Jedno vrijeme je kolala priča da bi Tan čak bio raspoložen razgovorati o eventualnom ustupanju vlasničkih prava potencijalnom novom kupcu?

“On je trgovac. Uvijek je sve na prodaju. Ko želi da otkupi dio vlasničkih prava, kioliko znam, u svakom trenutku može uputiti ponudu”

Navijači? Osjetljiva tema. Na kraju sezone sve je eskaliralo bojkotom utakmica…

“Mislim da bismo svakako trebali porazgovarati sa predstavnicima navijača, vidjeti šta su razlozi njihovog nedolaska na utakmice. Ne možemo riješiti problem ako ne znamo šta je tačno u pitanju. U principu, mi ne možemo bez navijača, a vjerujem da ni njima nije lako kada ne dolaze na utakmice, jer znam da zaista vole klub. Samo zajedničkim snagama možemo vratiti klub na mjesto koje mu pripada i to je želja svih nas koji volimo bordo boju”.

Istina je da su navijači transparentima uputili poruku tipa “Uprava napolje”, ali to je više, mislim, kolokvijalno. Hoću reći, prilično sam siguran da su mislili na kompletno rukovodstvo, uključujući predsjednika Skupštine Valentina Ilievskog i direktoricu Sabrinu Buljubašić, ne samo članove Borda direktora ili Nadzornog odbora…

“Ponavljam, mi ćemo učiniti sve kako bismo ih vratili na stadion. Ali, što se tiče Valentina Ilievskog i Sabrine Buljubašić, oni su članovi našeg užeg rukovodstva, obavljaju uredno svoje zadatke te će ostati tu i dalje”.

Najavljen je ulazak Slaviše Vukičevića i Semjona Miloševića u klub. Dokle su došli ti razgovori?

“Obojica su sportu, uživaju određeni ugled i svakako će nam njihova pomoć dobro doći. Nastavit ćemo razgovarat sa njima, jer Sarajevo je klub koji je otvoren za sve ljude koji misle da mogu pomoći napretku. Trebat će nam njihova iskustva i vrata Sarajeva nikome neće biti zatvorena, pa tako ni njima dvojici, naprotiv”.

Vincent Tan u svojoj sportskoj porodici, osim Sarajeva, ima još nekoliko klubova – Cardiff, Los Angeles i Kortrijk. Opšti je dojam da bordo klub ne koristi dovoljno mogućnosti da se kvalitetnije poveže sa tim nesumnjivo većim fudbalskim projektima i pored toga što dijeli istog vlasnika sa pomenutim ekipama…

“To je zabluda. Imamo kvalitetnu saradnju, a uredno se prati rad Sarajeva u svim pomenutim klubovima, kao i u Maleziji. Nedavno je skaut Kortrijka bio ovdje, “snimao” neke igrače… On je tom prilikom dao neke odlične prijedloge u oblasti skautinga. Tu se generalno može uspostaviti još kvalitetnija saradnja, jer mislim da bi Kortrijk bio idealna prva stepenica za neke naše mlađe igrače koji su stasali za inozemstvo. Otvoren je i put prema Cardiffu, ali tu je već oštrija konkurencija i manje prohodan put, zbog težeg dobijanja radne vize za Englesku”.

Postoji li barem onda mogućnost da neki fudbaleri iz Cardiffa i Kortrijka, koji nisu u prvom planu trenera prvog tima, dođu na posudbu u Sarajevo?

“Postoji, ali vrlo mala, realno. Broj stranaca u BiH je ograničen, a više nije stvar u želji klubova, već igrača – većina ih ne želi doći u BiH. Najviše zbog nekvalitetnih terena, zbog kojih strahuju od povrede. Uz sve navedeno, u planu nam je uspostavljanje saradnje sa klubovima iz regije. Sliejdeće sedmice nam dolazi delegacija Hajduka sa kojom ćemo razgovarati u vezi nekih projekata, organiziranja prijateljskih utakmica, ali i eventualnih transfera.”

Imati li pripremljen plan priprema za evropske utakmice i novu sezonu?

“Vrlo brzo ćemo to definisati. Prijedlog je da dio priprema odradimo u Sloveniji, dio ovdje u Sarajevu. Već se dogovaraju i neke prijateljske utakmice. Ništa ne prepuštamo slučaju”.

Pitanje za kraj. U sportu, sve ovisi o rezultatu. Poslovni uspjeh ipak je u drugom planu i nema velik značaj ukoliko ekipa ne pobjeđuje. Šta ako i u novoj sezoni izostane osvajanje trofeja?

“Niko od nas ne može garantovati da će biti nešto sto posto. Ali svakako mogu sa sigurnošću reći da ćemo u narednom periodu posvetiti veću pažnju našim talentima iz Akademije. Uz to, kako smo i najavili, mi ćemo ulagati u kvalitetna pojačanja, ali istovremeno graditi stub prvog tima na vlastitim talentima.”