FK Sarajevo Home           |    Kontakt   /   EN | BS
fans

Vjerni "Pitari" uvijek su bili uz majstore ove igre bez obzira na rezultate a tadašnja navijačka skupina bila je smještena na istočnoj tribini stadion Koševo. Nakon jednog incidenta na utakmici sa Crvenom Zvezdom bivaju premješteni na sjevernu tribinu Koševa.

Zbog ove promjene dolazi i do ideje za promjenom imena koja je sprovedena u djelo par mjeseci kasnije. Na sastanku na kojem su o novom imenu odlučivale vođe navijača, izabrano je ime Horde Zla. Naziv je došao sasvim slučajno, jer se na stolu našao broj popularnog 'Zagora', a naziv je upravo bio Horde zla. Nakon promjene naziva, navijači osnivaju i svoje udruženje 'Horde zla marketing'. Pomoću članarine koju su sami plaćali prave se prvi transparenti, dobavlja pirotehnika, prave se šalovi, kape... Horde Zla vrlo brzo dolaze u sami vrh ex-Yu navijačke scene. Dugo će se pamtiti bakljada na stadionu Koševo protiv Dinama, koja je proglasena kao treća u Jugoslaviji. Horde Zla postavljaju i rekord u neprekidnom navijanju – 45 minuta. Brojka navijača na tribinama je porasla na 5.000, a taj broj navijača su imali samo još Hajduk, Dinamo, Partizan i Zvezda. Horde Zla su uvijek bile protiv bilo koje vrste nacionalizma, i u to vrijeme su se svi članovi predstavljali kao Jugosloveni. Bilo bi sebično ne spomenuti i Kraljice Zla, koje su bile jako bitne za promociju grupe.

Treba spomenuti i veliki broj gostovanja i duela sa drugim navijačkim skupinama širom ex-Jugoslavije a ostat će zapamčena gostovanja u Mostaru na stadionu Pod Bijelim brijegom, Beogradu, Zagrebu, Splitu,... Onda je uslijedila agresija na Bosnu i Hercegovinu, i najveći broj navijača je stao u odbranu svog grada. U ratu Horde Zla gube jako puno članova, ali nakon rata se vraćaju u velikom stilu. Od ničega se pravi nešto veliko, i Horde Zla za kratko vrijeme ponovo postaju ubjedljivo najjača navijačka skupina u BiH. Zvanično se Horde Zla vraćaju na proslavi 10. godišnjice postojanja 1997. godine. U sljedeće dvije godine su Horde Zla pratile Sarajevo na svim stadionima u BiH.

Nakon osvojene titule 1998/99. opet dolazi do rezultatske krize. U narednih 6 godina nije osvojena titula, ali Horde Zla konstantno napreduju. Izdvojiti ćemo utakmicu protiv Bešiktaša na stadionu Koševo, kada je prikazana koreografija na 3 tribine što je zaista rijetkost, i jedini takav slučaj u BiH. Poslije toga slične koreografije pojavile su se na utakmicama kvalifikacionih kola UEFA lige sa Helsingborgom i Clujom.

Danas, na sjevernoj tribini su neki novi naraštaji navijača, ali Horde zla su već 30 godina bili i ostali dvanaesti igrač bordo tima. Navijači FK Sarajevo organizovani su u dva neprofitna udruženja:

Također, navijači Fudbalskog kluba Sarajevo imaju svoju internet prezentaciju, koja već nekoliko godina prati rad našeg kluba, posjetite FKSinfo.com