FK Sarajevo Home           |    Kontakt   /   EN | BS

Akademija FK Sarajevo 1. februara počela sa radom.

10.02.2014 u 08:11h

Akademija FK Sarajevo 1. februara počela sa radom.

Akademija Fudbalskog kluba Sarajevo počela je sa radom 1. februara tekuće godine. Nakon višemjesečnog skautiranja, četrdeset polaznika, od kojih je dvadeset troje iz Omladinskog pogona FK Sarajevo i sedamnaest dječaka iz raznih gradova Bosne i Hercegovine, imat će priliku unaprijediti svoje fudbalsko znanje u prvoj profesionalnoj Akademiji na tlu Bosne i Hercegovine, koja nastaje s ciljem razvoja vrhunskih sportista.

Polaznici Akademije Fudbalskog kluba Sarajevo dnevno imaju dva treninga, kvalitetnu sportsku ishranu, te obezbijeđeno školovanje u Srednjoškolskom Centru Vogošća i u OŠ "Mirsad Prnjavorac".

Šef Akademije, Almir Hurtić, ističe svoje zadovoljstvo zbog početka rada u Akademiji našeg kluba.

"Jako smo sretni što smo uspjeli odraditi veliki dio posla, te početi sa radom  Akademije. Iskoristio bih ovu priliku da se zahvalim rukovodstvima Srednjoškolskog Centra Vogošća i OŠ "Mirsad Prnjavorac", koji su pokazali afinitet prema sportu i omogućili da se naši dječaci, koji su se priključili i iz drugih gradova Bosne i Hercegovine  školuju u ovim školama, koje zaista mogu poslužiti kao dobar primjer želje za pomaganjem sportskim kolektivima", kazao je Hurtić.

Trenutna selekcija polaznika Akademije našeg kluba nije finalna, naprotiv. Odnosom, radom i dobrim ponašanjem, polaznici Omladinskog pogona FK Sarajevo imat će mogućnost postati dio Akademije. Osim toga, talentovani dječaci imat će priliku postati članovi Akademije putem redovnih kampova, koji će biti ispraćeni profesionalnim scoutingom.

"Selekcije unutar Akademije su fluidnog karaktera. Uvijek će biti vršena dodatna selektiranja, jer će biti polaznika koji će zadovoljiti zadate norme, a opet, i onih koji to neće uspjeti. Prednost prilikom odabira polaznika Akademije imat će polaznici Omladinskog pogona Fudbalskog kluba Sarajevo, naravno, ako zadovolje kriterije", dodaje Hurtić.

Polaznici Akademije grupisani su po starosnim kategorijama. Tako će sa U-19 i U-17 selekcijama Akademije Fudbalskog kluba Sarajevo raditi  treneri: Esad Selimović, Admir Hasančić, Adnan Čorbo, Irfan Hadžić, te specijalista za fizičku spremu, Slobodan Klačar.  Također, važno je istaći i to, da će polaznici Akademije biti pod stipendijskim ugovorom vezani za Fudbalski klub Sarajevo, te da će raditi po uslovima i trenažnim standardima našeg prvog tima.