FK Sarajevo Home           |    Kontakt   /   EN | BS

Hurtić: "Cilj posjete Dortmundu bilo je uspostavljanje suradnje sa jednim od najboljih evropskih klubova"

13.05.2014 u 21:53h

Hurtić: "Cilj posjete Dortmundu bilo je uspostavljanje suradnje sa jednim od najboljih evropskih klubova"

Šef Akademije Fudbalskog kluba Sarajevo, Almir Hurtić, u sklopu svog sedmodnevnog boravka u Njemačkog, posjetio je trening kamp Borusije iz Dormunda.

Jedna od najboljih fudbalskih škola u Njemačkoj, upravo je škola Borusije iz Dortmunda. Veliki broj reprezentativaca Njemačke, ali i drugih zemalja prošao je kroz Akademiju Borusije Dormund, kao na primjer Marcel Schmelzer, Nuri Sahin i Kevin Großkreutz.

Nakon posjete, Almir Hurtić, prenio nam je svoje utiske iz Dortmunda, te napravio kratku usporedbu sa stanjem Akademije Fudbalskog kluba Sarajevo, na osnovu svega viđenog u Njemačkoj.

"Cilj posjete Dortmundu bilo je uspostavljanje suradnje sa jednim od najboljih evropskih klubova, koji veliku pažnju posvećuju sopstvenoj Akademiji. Posmatrao sam trenažni proces omladinaca, te razgovarao sa osobljem iz Dortmunda, o svim bitnim stvarima, kada je u pitanju unaprjeđenje individualne kvalitete omladinaca", kazao je Hurtić, dodavši:

"U pristupu trenažnom procesu i u samim treninzima, razlika nije velika. Ovdje se mnogo pažnje pridaje individualnom radu sa igračima. Naravno, mi ćemo, također, nastojati slijediti tu praksu, iako je ipak, najveća razlika u infrastrukturi, koja je u Dortmundu, zaista, nevjerovatna. Osposobljavanjem trening kampa Fudbalskog kluba Sarajevo, siguran sam, napravili bismo dugoročno rješenje za proizvodnju kvalitetnih igrača iz našeg pogona, koji bi bili okosnica prvog tima."

Hurtićevi domaćini u Njemačkoj bili su Šef Akademije Borusije Dortmund, Edi Berkamp, te Lars Ricken, direktor omladinskog fudbala Borusije. Na nekoliko održanih sastanaka, teme razgovora su bile vezane za buduće zajedničke aktivnosti, odigravanje prijateljskih utakmica, te učešća na turnirima.

"Rukovodiocima omladinskog fudbala njemačkog giganta Dortmunda predstavio sam projekat Akademije Fudbalskog kluba Sarajevo, prvu profesionalnu Akademiju na tlu Bosne i Hercegovine. Razgovarali smo o mogućnostima odigravanja prijateljskih utakmica, te obostranog učešća na zajedničkim turnirama. Nadam se uspješnom početku suradnje, za dobrobit polaznika Akademije Fudbalskog kluba Sarajevo", dodao je Hurtić.