FK Sarajevo Home           |    Kontakt   /   EN | BS

Kvalitetan rad sa mladima i stvaranje prvotimaca prioritet rada Akademije FK Sarajevo

27.02.2016 u 19:32h

Kvalitetan rad sa mladima i stvaranje prvotimaca prioritet rada Akademije FK Sarajevo

Današnjim utakmicama u starosnim kategorijama juniora i kadeta nastavljeno je takmičenje u Omladinskoj Premijer ligi Bosne i Hercegovine. Selekcije Akademije Fudbalskog kluba Sarajevo na pomoćnom terenu Olimpijskog stadiona “Asim Ferhatović-Hase” dočekale su vršnjake zvorničke Drine, a dobrim nastupima i sigurnim pobjedama polaznici klupske Akademije na odličan način započeli su proljetni dio sezone. Ipak, fokus rada u Akademiji Fudbalskog kluba Sarajevo nije baziran samo na što boljem rezultatu na terenu, već na kvalitetnom radu sa polaznicima, te stvaranju igrača koji će obući dres prvog tima Fudbalskog kluba Sarajevo.

“Od samog početka rada Akademije Fudbalskog kluba Sarajevo, naš primaran cilj jeste kvalitetan rad sa dječacima, dobra selekcija i kontinuirani napredak kroz određeni vremenski period, kako bi dobili igrače koji mogu konkurisati u prvom timu našeg kluba. Naravno, ne možemo rezultat zanemariti, ali ako neku utakmicu izgubimo, nije tragedija, jer naš cilj je prevashodno stvarati kvalitetne mlade igrače. Nekada, zbog rotacije i našeg sistema rada, veliki broj mladih igrača dobije priliku da nastupa za starije selekcije i oni ne uspjevaju da ostvare željeni rezultat. Mi se takmičimo, želimo, naravno, biti najbolji i prošlogodišnji uspjesi u nekoliko kategorija nam daju za pravo da i ove godine očekujemo trofeje, ali smo u potpunosti svjesni da je najveći dobitak za Akademiju kluba da u prvom timu imamo igrače poput Kadušića, Mihojevića, Radovca i drugih.”, kazao je Almir Hurtić, šef Akademije našeg kluba.

U-19 selekcija klupske Akademije savladala je, na današnjoj utakmici, Drinu rezultatom 2:0. Golove u pobjedi naše selekcije postigli su Čataković i Vazda, a Sarajevo je nastupilo u sljedećem sastavu: Trifković (Kovačević), Mićunović (Bošnjak), Zeljković, Vazda, Čataković, Osmanović (Jezerkić), Smajlagić (Agić), Krajišnik (Halavać), Đurić, Rastoder, Škrijelj. Trener naših juniora, Sanjin Alagić, prokomentarisao je današnji susret, te je istakao značaj filozofije Akademije našeg kluba.

“Danas smo pobijedili, što nas raduje. Većim dijelom smo pokazali agresivnu i disciplinovanu igru. U klupskoj Akademiji, dječacima želimo usaditi pobjednički mentalitet i ne ostavljamo se naše filozofije. Želimo praviti igrače za prvi tim i nekoliko mladih igrača se prije par dana priključilo našem radu, obzirom da su boravili sa prvim timom na pripremama. Smatram da smo na dobrom putu i da u našim redovima imamo kvalitetnih dječaka, koji će prije ili poslije doći do prvog tima.”, kazao je Alagić.

Poput starijih kolega, i kadeti su sa pobjedom započeli proljetni dio prvenstva. Četiri gola je postigao Hadžić, a jedan Mustafić, te je susret protiv Drine završen rezultatom 5:1. Kadeti su nastupili u sljedećem sastavu: Jovičić, Ragipović, Mustafić (Šabanović), Mehuljić, Tutundžić, Sadiku (Pijunović), Dervišagić (Kreštalica), Šabić (Kurdić), Klarić, Hadžić, Islamović (Pozder). U-17 selekciju Akademije Fudbalskog kluba Sarajevo sa klupe predvodi Dženan Uščuplić, koji je nakon današnjeg susreta i zvaničnog nastavka sezone istakao važnost rada sa mladim igračima.

“Mnogo smo posvećeni individualnom radu sa ovim mladim, talentovanim dječacima, koji sigurno imaju kvalitet. Vrijedno radimo kako bi napravili igrače za prvi tim Sarajeva, mada ne zapostavljamo ni adekvatnu pripremu za takmičarske utakmice. Možemo biti zadovoljni današnjim rezultatom, ali, što se tiče igre vjerujem da ćemo kontinuirano napredovati.”, istakao je Uščuplić.

Akademija Fudbalskog kluba Sarajevo prva je profesionalna fudbalska Akademija na tlu Bosne i Hercegovine, a više informacija o istoj možete pročitati klikom na LINK.


HIFA-HD (1)