FK Sarajevo Home           |    Kontakt   /   EN | BS

Bordo dame za napredak ženskog fudbala

29.03.2019 u 16:15h

Bordo dame za napredak ženskog fudbala

Najuspešniji ženski fudbalski kolektiv iz regiona SFK 2000, već godinama svojim primjerom i organizacijom doprinosi napretku klupskog fudbala u Bosni i Hercegovini. Međutim, vrata “bordo dama” nisu otvorena samo talentovanim djevojkama sa područja BIH, već i iz čitavog regiona.

Na osnovu izuzetnih odnosa koje tim koji predvodi Samira Hurem ima sa klubovima iz Crne Gore, Srbije i Hrvatske, mnoge djevojke su put ka najjačim evropskim ligama upravo pronašle igrajući u Sarajevu.

“Smatram da su dobri odnosi sa klubovima ne samo iz Bosne i Hercegovine, jako važni za napredak ženskog fudbala uopšte i mi se kao klub od samog početka ponosimo time”, rekla nam je Samira Hurem, selektorica A reprezentacije Bosne i Hercegovine, te predsjednica i šefica stručnog štaba SFK 2000 Sarajevo, tokom posjete Sportifico tima.

Tom prilikom, potpisan je ugovor sa Tanjom Jakšić, konsultanticom za razvojne projekte, kojim se pokreće inicijativa za napredak ženskog fudbala.

“Pokretači ovakvih projekata uglavnom su nacionalni fudbalski savezi ili ministarstva za sport, a potom klubovi realizuju ideje. Ono što SFK 2000 Sarajevo čini posebnim jeste što sami žele da pomognu i fudbalskom savezu i ženskim fudbalskim klubovima, ne samo u BiH. Time će doprinijeti sportu i položaju žena uopšte zbog čega se posebno radujem i čast mi je što sam dio ovakvog projekta.”

Kao i do sada, u svemu što rade, SFK 2000 Sarajevo ima veliku podršku FK Sarajevo.

Najveće rezultate na organizacionom nivou napravile smo kada smo postale dio institucije kakva je FK Sarajevo i izuzetno smo zahvalne što nas uprava kluba podržava i u ovako važnom projektu”, zaključila je Samira.

Ono što SFK 2000 Sarajevo radi za ženski fudbal na terenu, to Sportifico radi u digitalnom svijetu. Od početka, znanjem i samom aplikacijom insistira se na promociji ženskog fudbala u regionu, zbog čega nam je čast što će se u koordinaciji jednog ovakvog projekta naći i predstavnica Sportifico tima - Ruža Ilić. 

“Često ističemo da smo u okviru svih svojih poslovnih procesa ženskom fudbalu posvećeni podjednako kao i muškom, što ćemo kao deo ovog projekta i u radu sa SFK 2000 još jednom potvrditi. Verujemo u ideju, tim koji stoji iza nje i da svojom ekspertizom možemo da budemo veliko pojačanje.”