FK Sarajevo Home           |    Kontakt   /   EN | BS

SFK 2000 Sarajevo članica Evropske asocijacije klubova ECA

28.11.2015 u 11:27h

SFK 2000 Sarajevo članica Evropske asocijacije klubova ECA

Veliki uspjesi koje postiže SFK 2000 Sarajevo krunisani su još jednim važnim događajem u historiji Kluba, a to je članstvo u Evropskoj asocijaciji klubova (ECA) u vidu dodijeljenog mjesta u komitetu za ženski fudbal. Naime, Predsjednik ECA komiteta za ženski fudbal i prvi čovjek francuskog Lyona, trenutno najbolje rangiranog kluba u ženskom fudbalu u Evropi, Jean-Michel Aulas, obavijestio je naš Klub o prijemu SFK 2000 Sarajevo u članstvo ECA-e, koje počinje sa novim ciklusom 2015-2017 i trajati će sve do 30. juna 2017. godine.

SFK 2000 Sarajevo najuspješniji je bosanskohercegovački ženski fudbalski klub, te je dobitnik brojnih nagrada. U svojoj historiji SFK 2000 Sarajevo proglašen je pet puta najboljim ženskim klubom na području Kantona Sarajevo, a u izboru za najbolje sportiste i sportistkinje Bosne i Hercegovine u 2014. godini, SFK 2000 Sarajevo ušao je u najuži izbor za najbolji kolektiv naše države. Također SFK 2000 Sarajevo najuspješniji je ženski fudbalski klub u regiji, sa 13 uzastopnih naslova prvaka BiH, 12 trofeja osvajača Kupa BiH, te su igračice SFK 2000 Sarajevo 13 puta učestvovala u UEFA Ligi Prvaka za žene, a najbolji plasman ostvaren u pomenutom tamičenju jeste prolazak u šesnaestinu finala 2009. i 2012. godine.

Na UEFA rangiranju klubova, SFK 2000 Sarajevo bio je najbolje plasiran, kada je klub zauzimao 17 mjesto, a osim rada sa seniorskim timom, SFK 2000 Sarajevo mnogo pažnje posvećuje i omladinskim kategorijama, gdje treniraju djevojčice uzrasta od 5 do 16 godina.

Pored uspješnih klupskih rezultata, kolektiv SFK 2000 Sarajevo se ponosi na činjenicu da igračice i stručni štab čine okosnicu reprezentacija u regionu.

  • A reprezentacija BiH: Samira Hurem (selektorica), Amela Čaušević (doktorica), Edina Lazović (doktorica), Dijana Kurtović (fizioterapeutkinja); igračice: Almina Hodžić, Envera Hasanbegović, Amira Spahić, Melisa Hasanbegović, Azra Numanović, Nikolina Dijaković, Alma Jašarević, Aida Hadžić, Zerina Piskić, Alisa Spahić, Monika Kuliš, Selma Kapetanović, Alma Kamerić, Anđela Šešlija (Worcester, SAD),
  •  A reprezentacija Hrvatske: Doris Bačić, Martina Čop,
  •  A reprezentacija Crne Gore: Armisa Kuč, Jasna Đoković,
  •  BiH U-19: Zerina Piskić, Mirha Hadžo, Andrea Grebenar,
  •  BiH U-17: Dženita Močević, Anja Limanović, Mejrema Medić, Mia Kuljanin.

Zahvaljujući nedavno potpisanim memorandumom i početkom saradnje sa Fudbalskim klubom Sarajevo, aktuelnim prvakom Bosne i Hercegovine u fudbalu, SFK 2000 Sarajevo odlučio je napraviti iskorak u organizaciji kluba, a stabilnost stečena saradnjom sa FK Sarajevo direktno se ogleda u izrazitoj dominaciji u jesenjem dijelu Premijer lige Bosne i Hercegovine za žene, takmičenju u kojem SFK Sarajevo sigurno drži lidersku poziciji sa deset bodova prednosti u odnosu na drugoplasiranu ekipu te gol razliku o 74:1 poslije jedanaest odigranih kola.

Sve navedeno jasno pokazuje da je SFK 2000 Sarajevo klub svijetle budućnosti, koji ženski fudbal u Bosni i Hercegovine dostojno prezentuje u Evropi, te će se putem aktivizma u Evropskoj klupskoj asocijaciji – ECA dodatno zalagati za popularizaciju ženskog fudbala.


HIFA-HD (1)