FK Sarajevo Home           |    Kontakt   /   EN | BS

Bolja vremena za FK Sarajevo?

17.06.2012 u 00:13h

Bolja vremena za FK Sarajevo?

Skupština Fudbalskog kluba Sarajevo, dana 14.06.2012. godine na nastavku sjednice od 31.05.2012. godine izglasala je novi Statut FK Sarajevo, čiji su autori Edis Kusturica i Amir Rizvanović.

U svojoj osnovi, novi Statut predviđa kupovinu upravljačkih uloga, čime se dobija trajno članstvo u Skupštini FK Sarajevo. Analizom i presjekom finansijskog stanja, zaključeno je da bi klub izašao iz finansijske dubioze prikupljanem 4,5 miliona KM, a da bi projekat proglašen uspješnim, bilo bi dovoljno skupiti i 1/3, odnosno 1,5 miliona KM.

- "Statut je otvoren za sve, a jedan ulog iznosi 1.500 KM. U opticaju će biti 3000 ovih uloga, koji ukupno trebaju generisati 4,5 miliona KM. Radi funkcionalnosti Skupštine, jedan glas iznosit će 20 ovih uloga, tako da će se ulagači moći udruživati" - pojašanjava detalje Amir Rizvanović, predsjednik kluba i ko-autor novog Statuta i Poslovnika o radu Skupštine FK Sarajevo.

Za ove potrebe bit će otvoren poseban, depozitni račun, na kojem će se prikupljati sredstva i koja neće biti "operativna" za klub sve dok se ne ispuni zadani minimum od 1,5 miliona KM. Ukoliko se u zadatom roku ne skupe sredstva, ulagači će moći odlučiti da li žele povući svoja sredstva ili ih donirati Fudbalskom klubu Sarajevo.

- "Izašli smo u susret određenim prijedlozima i primjedbama na inicijalno ponuđeno rješenje, a mislim da je najkorisnije to što smo produžili rokove za ulaganja. Tako će, nakon što novi Statut i zvanično prihvate u Ministarstvu pravde Kantona Sarajevo i nakon što se otvori depozitni račun u banci, početi dogovoreni rokovi. U prvih 30 dana maksimalan ulog će iznositi jedan skupštinski glas, odnosno 30.000 KM. Ovim želimo da se klub, kao Udruženje, prvenstveno otvori i ponudi simpatizerima i navijačima." - iznosi Edis Kusturica, član Uprave Sarajeva i drugi ko-autor usvojenih dokumenata.

- "Nakon tih 30 dana, ukoliko ne pređemo donji prag od 1,5 miliona KM, bit će otvoren drugi krug investiranja, bez limita. U oba kruga investiranje je otvoreno za sva fizička i pravna lica iz Bosne i Hercegovine, ali i inostranstva. Svi koji ulože će dobiti ovjerene potvrde za svoje uloge i sporazume o tome ko, kako i od kada može raspolagati prikupljenim sredstvima, a iza svega će stajati i banka kod koje bude otvoren depozitni račun" - završava Kusturica.

Pred svim prijateljima, simpatizerima i navijačima Fudbalskog kluba Sarajevo sada je veliki izazov i zadatak, a to je da animiraju potencijalne ulagače širom BiH, ali i svijeta.

- "Nakon što se kompletiraju Zapisnici i ostali dokumenti sa održane sjednice Skupštine FK Sarajevo, slijedi sjednica Upravnog odbora na kojoj će biti definisani ostali detalji realizacije ovog projekta, nakon čega slijedi njegova implementacija. Procjenjujem da bi sav proces trebao početi krajem ljeta, radi sezone godišnjih odmora, a da će biti uspješno završen do kraja ove takmičarske polusezone" - kazuje Dino Selimović, generalni direktor FK Sarajevo.

Svi potencijalni ulagači koji imaju dodatnih pitanja ili žele realizovati svoje ulaganje, mogu se javiti u FK Sarajevo:
- e-mail [email protected]
- tel/fax +38733664262
- ul. Maršala Tita 38b/II, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina