FK Sarajevo Home           |    Kontakt   /   EN | BS

FK Sarajevo podržava doping kontrole na svim utakmicama Premijer lige BiH

25.02.2016 u 16:03h

FK Sarajevo podržava doping kontrole na svim utakmicama Premijer lige BiH

Proljetni dio BH Telecom Premijer lige Bosne i Hercegovine počinje nadolazećeg vikenda, a fudbaleri Sarajeva nastavak prvenstva otvaraju gostovanjem ekipi Zrinjskog iz Mostara. U zimskoj pauzi, koja je trajala više od stotinu dana, igrači Fudbalskog kluba Sarajevo, te igrači drugih premijerligaških klubova, vrijedno su radili, kako bi ostvarili zacrtane sportske ciljeve u sezoni 2015/16, koja je jedna od najinteresantnijih ikada, obzirom da šest klubova napušta elitni rang bosanskohercegovačkog fudbala, a veliki je broj klubova koji se bore za sami vrh i izlazak na internacionalnu scenu. S tim u vezi, sačuvanje regularnosti takmičenja se nameće kao prioritet, a medicinski aspekt je od velikog značaja.

Bosanskohercegovačka Premijer liga u prošlosti nije imala značajnih problema sa korištenjem nedozvoljenih sredstava, no zajednički je stav stručnog štaba i medicinskog tima Fudbalskog kluba Sarajevo, da se dodatnim kontrolama na utakmicama BH Telecom Premijer lige BiH dodatno djeluje na očuvanju regularnosti takmičenja, te eliminisanju nedozvoljenih sredstava sa premijerligaških terena. 

“Naš zajednički stav jeste da se pojačaju kontrole i provjere na svim utakmicama Premijer lige Bosne i Hercegovine, a naš klub će podržati sve aktivnosti koje imaju za cilj ukazivati na značaj nekorištenja nedozvoljenih sredstava. Prije nekoliko dana održano je predavanje od strane Nogometnog/Fudbalskog Saveza Bosne i Hercegovine u sklopu programa licenciranja kluba, na kojem je prisustvovalo više od 70 predstavnika liječničkih službi klubova, a na kojem je na moj poziv prisustvovalo osoblje Agencije za antidoping kontrolu Bosne i Hercegovine, naglasivši značaj ispravne suplementacije i nekorištenja nedozvoljenih sredstava, te pohvalivši dosadašnju saradnju sa Savezom i klubovima, koju po našem mišljenju treba dići na viši nivo, putem pojačanih kontrola na svim utakmicama”, kazao je Adnan Hadžimuratović, koordinator medicinskog tima Fudbalskog kluba Sarajevo i Predsjednik komiteta za sportsku medicinu Nogometnog/ Fudbalskog Saveza BiH.

Fudbalski klub Sarajev je jedan od najkontroliranijih klubova u Premijer ligi Bosne i Hercegovine, obzirom na ispravne sportske vrijednosti za koje stoji naš klub, te najmodernije medicinske preglede i kontinuirano praćenje i kontrolu suplementacije naših prvotimaca, Sarajevo prednjači u svom odnosu i saradnji sa Agencijom za antidoping kontrolu BiH.

“Zaista, vodimo mnogo računa o medicinskom aspektu naših prvotimaca. Sarajevo je u prošlosti imalo najviše pregleda i nadzor je bio zaista veliki, a u saradnji sa agencijom za antidoping, pokazali smo veliku profesionalnost, ali i odgovornost. Svi proizvodi koje koristimo su vrhunske kvalitete, provjereni od strane državne agencije, certificirani, te smo u saradnji sa agencijom jedini klub koji je tražio terapijsko izuzeće, kao dodatni pokazatelj naše brige i svijesti. Definitvno smo za povećanje razine praćenja i kontrole korištenja nedozvoljenih sredstava na svim utakmicama”, kazao je Ismar Hadžibajrić, fizioterapeut našeg kluba.

Stav stručnog štaba i medicinskog tima u potpunosti je podržan od strane čitavog kolektiva Fudbalskog kluba Sarajevo, te se nadamo da će u što skorije vrijeme evropska praksa i kontrola nad korištenjem nedozovoljenih sredstava na svim utakmicama, biti prenešena i na Premijer ligu Bosne i Hercegovine, a sve s ciljem očuvanja potpune regularnosti takmičenja. Nedozvoljenim sredstvima nema mjesta u profesionalnom sportu i Fudbalski klub Sarajevo pozdravlja i podržava sve aktivnosti, koje propagiraju antidoping.


HIFA-HD (1)