FK Sarajevo Home           |    Kontakt   /   EN | BS

FK Sarajevo sve bliže statusu nosioca u prvom pretkolu Lige Prvaka

01.07.2020 u 00:00h

FK Sarajevo sve bliže statusu nosioca u prvom pretkolu Lige Prvaka

FK Sarajevo i ove sezone predstavljati će Bosnu i Hercegovinu u najelitnijem evropskom klupskom takmičenju. Kao i prethodne godine, Bordo momci svoj evropski put započeti će u prvom pretkolu Lige Prvaka, ali uz jednu bitnu razliku. Velika je šansa da FK Sarajevo ove godine bude u povlaštenom statusu u prvom pretkolu, te da ima status nosioca.

Za sada situacija izgleda vrlo dobro za šampione Bosne i Hercegovine, koji se u ovom trenutku nalaze u društvu ekipa koje su nosioci u prvom pretkolu. Zahvaljujući povoljnim rezultatima u Armeniji i Albaniji, gdje su Ararat i Tirana lideri na tabeli, Sarajevo je u ovoj situaciji, jer ove ekipe imaju lošiji koeficijent od našeg predstavnika.

Ekipe koje mogu poremetiti planove FK Sarajevo su Alashkert i Kukesi. Te dvije ekipe imaju bolji koeficijent, te ukoliko osvoje titulu, Sarajevo će biti među ekipama koje nisu nositelji u prvom pretkolu. U Armeniji razlika između prvoplasirane ekipe i ekipe Alashkerta je 5 bodova, a ostalo je da se igra još tri kola. Dok je u Albaniji Kukesi u zaostatku od 9 bodova za liderom Tiranom, a do kraja je ostalo da se igra još pet utakmica.

Ukoliko FK Sarajevo bude nosioc, u prvom pretkolu Lige Prvaka potencijalni protivnici Bordo kluba su sljedeći:
Tirana (Albanija), Linfield (Sjeverna Irska), Europa (Gibraltar), KR (Island), Sileks (Sjeverna Makedonija), KuPS (Finska), Riga (Latvija), Flora (Estonija), Klaksvik (Farska Ostrva), Budućnost (Crna Gora), Floriana (Malta) i Dinamo Brest (Bjelorusija).