FK Sarajevo Home           |    Kontakt   /   EN | BS

FK Sarajevo uputio prijedlog Evropskoj Asocijaciji Klubova(ECA)

27.02.2012 u 22:41h

FK Sarajevo uputio prijedlog Evropskoj Asocijaciji Klubova(ECA)

Fudbalski klub Sarajevo, član Evropske Asocijacije Klubova (ECA), uputio je prijedlog za proglašenje 11. jula Danom sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici.

Uprava FK Sarajevo se na ovaj potez odlučila nakon kazne koju je Sarajevo dobilo zbog dva transparenta sa natpisom „Never forget Srebrenica“ na utakmici Orebro – Sarajevo. Kao što je već poznato, Sarajevo je dobilo visoku kaznu jer su ovi transparenti pogrešno protumačeni.

FK Sarajevo uputilo je prijedlog rezolucije ECA kojom će tražiti da se ECA odredi spram srebreničkog genocida, te da pozove UEFA i FIFA da ovakve transparente ne tretira kao političke poruke, već kao pozive za promociju tolerancije i opomene te da se nikome nikad ne ponovi Srebrenica. FK Sarajevo se iskreno nada da će ovakav tekst dobiti potrebnu podršku, te da će predstavljati osnovu za širu raspravu spram odnosa prema ovom događaju. Podsjećamo da se finala Svjetskog Prvenstva igraju 11. jula, dan koji su Evropska Unija, Sjedinjene Američke Države, zemlje regiona i Australija proglasili za dan sjećanja za žrtve Srebreničkog genocida.

Tekst rezolucije je upučen administraciji ECA i FK Sarajevo vjeruje da će se na narednom septembarskom plenumu naći na dnevnom redu Generalne skupštine ECA.

Prijedlog rezolucije upućen Opštoj skupštini ECA-e sadrži četiri tačke kojima se zahtijeva sljedeće:

1. ECA najoštrije osuđuje zločin genocida u Srebrenici u julu 1995. godine te poziva sve svoje članice da obilježavaju ovaj dan.

2. Uvažavajući gore navedeno, ECA poziva odgovarajuća tijela FIFA i UEFA da također proglase 11. juli Danom sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici te da se zvaničnim kalendarima takmičenja preporuči suzdržavanje od odigravanja zvaničnih utakmica na ovaj dan ili, ukoliko je nemoguće izbjeći odigravanje, da se proglasi obaveza održavanja minute šutnje prije početka utakmice.

3. ECA poziva UEFA-u da potakne FIFA-u da uputi izraze žaljenja porodicama stradalih zbog propusta načinjenog prilikom komemoracije i obilježavanja petnaeste godišnjice zločina, na dan kada je ukopano 775 osoba, i na dan kada je organizovan meč finala FIFA Svjetskog prvenstva u Južnoj Africi zanemarujući osjećanja miliona ljudi.

4. ECA poziva UEFA-u i FIFA-u da banere „Never forget Srebrenica“ tretira kao vapaj upozorenja prevencije diskriminacije i nasilja nad drugim bilo na rasnoj, etničkoj ili nekoj drugoj vrsti diskriminacije te da se suzdrže od kažnjavanja poruka ovakvog sadržaja.