FK Sarajevo Home           |    Kontakt   /   EN | BS

Generalna direktorica FK Sarajevo članica organizacije Common Goal

20.11.2019 u 15:30h

Generalna direktorica FK Sarajevo članica organizacije Common Goal

Generalna direktorica Fudbalskog kluba Sarajevo, Sabrina Buljubašić prva je direktorica koja se pridružila Common Goalu. Buljubašić je organizaciji pristupila krajem oktobra na prvom Nogometnom kongresu za Centralnu i Istočnu Evropu koji je održan 18 i 19. oktobra, a kojem su prisustvovali predstavnici organizacije. 

Sabrina Buljubašić: “Fudbal je sport koji nas sve povezuje. Nadam se da će moja odluka da pomognem radu Common Goala inspirisati i druge da učine isto, te da će više ljudi iz regije odlučiti pomoći društvu kroz fudbal”. 

Common Goal je nastao od strane StreetFootballWorlda, vodeće svjetske organizacije u polju društveno korisnog rada u sportu. Pristupanjem organizaciji, igrači, treneri i ostali zvaničnici imaju mogućnost donirati 1% godišnje zarade za neku od manjih organizacija koje djeluju unutar pokroviteljstva Common Goala, a za cilj imaju unaprijeđenje uslova života u zajednici. 

Primarni cilj Common Goala je kreiranje veze između poslovne i društvene strane fudbala koja omogućava ravnopravnost spolova, unaprijeđenje uslova života, pomovisanje mira i društvene pravde.

Dugoročni cilj organizacije jeste da 1% svih prihoda iz oblasti fudbala, što u momentu iznosi približno 50 milijardi eura godišnje, bude usmjereno u unaprijeđenje društveno ekonomskih uslova. 

Od osnivanja organizacije u avgustu 2017. godine, 135 profesionalnih fudbalera i trenera iz preko 35 država je pristupilo Common Goalu. Jedan posto primanja odrekli su se i predsjednik UEFA-e Aleksander Čeferin, te danski klub Nordsjælland. 

Više informacija o organizaciji Common Goal možete pronaći klikom na LINK.