FK Sarajevo Home           |    Kontakt   /   EN | BS

Godišnjica pogibije Želimira Vidovića - Kelija

17.05.2012 u 14:05h

Godišnjica pogibije Želimira Vidovića - Kelija

Na današnji dan, prije 20 godina, na Dobrinji je ubijen Želimir Vidović Keli, jedna od najvećih legendi, kako u sportskom, tako i u ljudskom smislu, koju su grad i FK Sarajevo ikada imali. Poginuo je u humanoj misiji, prevozeći ranjenike iz sarajevskog naselja Dobrinja prema bolnici Koševo.

Popularni Keli rođen je 17. novembra 1953. godine u Sarajevu. Na Koševo je stigao u ljeto 1974. godine iz sarajevske Bosne. Debitovao je za prvi tim 14. augusta 1974. godine u utakmici kupa protiv ilidžanskog Igmana. Tokom prve sezone u Bordo timu, upisao je 29 nastupa i tako izborio mjesto u udarnoj postavi. Narednih devet godina je dosta uspješno igrao za tim sa Koševa.

Sjajni nastupi u dresu Sarajeva su ga doveli i do reprezentacije Jugoslavije, za koju je debitovao 1. februara 1977. godine u prijateljskom dvoboju sa Meksikom. Tri godine kasnije, u martu 1980. godine, Keli je upisao i svoj drugi nastup za državni tim. Vidović nije igrao za Sarajevo u čuvenoj utakmici Kupa UEFA protiv HSV-a, jer je morao odslužiti vojni rok. Prije toga, u sezoni 1979./80., bio je stub odbrane Sarajeva. Bordo tim je osvojio drugo mjesto u jugoslavenskoj ligi, te se plasirao u takmičenje koje je po rejtingu drugo u Evropi.

No, posebno upamćena će ostati utakmica protiv Željezničara odigrana 10. marta 1982. godine na najvećem bh. stadionu. Meč je odigran pred rekordnih 55.000 gledalaca. Keli je tog dana briljirao. Najprije je u 52. minuti asistirao Sušiću za izjednačenje, a potom i sam pogodio mrežu Šujice 5 minuta kasnije za konačnih 2:1.

Iduća sezona je bila Kelijeva oproštajna, a ostat će u sjećanju po najboljem rezultatu koji je Sarajevo postiglo u Evropi, plasmanu u osminu finala Kupa UEFA, kao i po nesretno izgubljenom finalu Kupa Maršala Tita od Dinama. Tako je nakon devet sezona, u kojima je dres Sarajeva oblačio 241 put i pritom postigao 14 golova, u ljeto 1983. godine Keli napustio rodni grad te se zaputio u Austriju. Potpisao je ugovor sa GAK-om, za koji je igrao šest sezona, nakon čega se oprostio od nogometa.

Rat je dočekao u Sarajevu. Nažalost, 17. maja 1992., prilikom akcije prebacivanja ranjenika sa Dobrinje u bolnicu Koševo, vozilo hitne pomoći, kojim je upravljao Keli, zaustavljeno je na kontrolnom punktu, a njemu se od tada gubi svaki trag.

Posmrtni ostaci pronađeni su četiri godine kasnije na Stupu. Keli je pokopan 4. juna 2004. godine na groblju Bare. Prema želji njegove porodice, pokopan je sa dresom voljenog kluba. Keli je živio za svoje Sarajevo. Jedna ulica na Dobrinji nosi njegovo ime, a FK Dobrinja svake godine organizuje nogometni turnir u čast Želimiru Vidoviću Keliju. Imao je izuzetnu karizmu, bio je idol tinejdžera, bio je čovjek kojem su jednom zauzeta načela bila i ostala svetinja.