FK Sarajevo Home           |    Kontakt   /   EN | BS

Hibernians FC prvi protivnik FK Sarajevo

25.06.2012 u 15:23h

Hibernians FC prvi protivnik FK Sarajevo

U okviru prvog pretkola kvalifikacija za ligu Europe, FK Sarajevo će odmjeriti snage sa drugoplasiranom ekipom prvenstva Malte, FC Hibernians, koji je ujedno jedan od najstarijih klubova sa Malte.

"Zadovoljni smo žrijebom. Na sebe smo preuzeli ulogu favorita i siguran sam da ćemo opravdati očekivanja navijača. Uz dobar pristup ne bi trebalo biti problema protiv ekipe Hiberniansa.", kazao je šef stručnog štaba, Dragan Jović.

U svojoj bogatoj nacionalnoj tradiciji, FC Hibernians je 10 puta osvojio titulu prvaka, dok je pobjednik kupa bio 7 puta. U protekloj sezoni osvojili su kup Malte. Najveću opasnost po našu zadnju liniju predstavlja Brazilac Edison, koji je u sezoni 2011/12 postigao 19 pogodaka i upisao 6 asistencija.

FK Sarajevo se u svojoj historiji dosada dva puta sastajao sa ovim malteškim timom, oba puta za vrijeme turneja po Malti. Prvi duel Sarajevo i Hibernians su odigrali 24. decembra 1961. godine u La Valeti, a tim sa Koševa je slavio sa visokih 5:0. I u drugom duelu, odigranom osam godina kasnije, 27. decembra 1969. godine, Sarajevo je bilo uspješnije. I ovaj susret je odigran u La Valeti, a bordo tim je slavio rezultatom 2:0

Prva utakmica protiv FC Hibernians se igra 5.7. na Koševu, a utakmica na Malti sedam dana poslije, 12.7.

U slučaju prolaska u 2. pretkolo UEFA Europa League 2012/13, FK Sarajevo čeka ekipa Levski iz Sofije

"U drugom pretkolu nas čeka težak zadatak. Levski iz Sofije je ekipa sa bogatom tradicijom i nisu bez razloga svake godine u samom vrhu prvenstva Bugarske. Oni su favoriti, ali vjerujem u nas i uz veliku podršku naših navijača imamo šansu za prolazak dalje. Međutim, još je rano o tome pričati. Naš prvi korak je FC Hibernians.", dodao je Jović.