FK Sarajevo Home           |    Kontakt   /   EN | BS

Obilježena godišnjica smrti Asima Ferhatovića

25.01.2012 u 23:05h

Obilježena godišnjica smrti Asima Ferhatovića

Asim Ferhatović je umro samo dan nakon što je napunio 54 godine (25. januara 1987. godine). Čovjek koji je živio tako intenzivno, koji se trošio, a najmanje pažnje poklanjao sebi, upravo je sagorio.

Dženaza je označena kao jedna od najvećih u našem gradu. Sarajevo, grad i klub oprostili su se od svog velikana, ali počast Asimu Ferhatoviću odali su i svi ljubitelji sporta, posebno fudbala. Dolazak brojnih gostiju i Asimovih poštovalaca, ne samo iz nekadašnje države, nego i iz inozemstva bio je čin poštovanja i zahvalnosti za sve ono što je kao nogometaš i čovjek Asim činio za života.

Uspomena na Haseta obilježena je na mnoge načine. Hasetovo ime danas nosi stadion Koševo, ulica u Sarajevu, musluk česma na Baščaršiji, omladinska škola fudbala FK Sarajevo, tradicionalni malonogometni i šahovski turniri, a Hasetov lik i djelo će zauvijek ostati utkani i u mnoge pjesme, kao i u poštansku marku izdatu od strane BH Pošte.

Povodom godišnjice smrti istinske legende bordo kluba, Asima Ferhatovića, predstavnici FK Sarajevo i Udruženja "BORDO PRIJATELJI 1946" danas su položili cvijeće na spomen obilježju ispred Olimpijskog stadiona "Asim Ferhatović-Hase".