FK Sarajevo Home           |    Kontakt   /   EN | BS

Održana press konferencija uoči 23. memorijalnog turnira "Asim Ferhatović-Hase"

21.12.2015 u 18:55h

Održana press konferencija uoči 23. memorijalnog turnira "Asim Ferhatović-Hase"

U prostorijama Općine Stari Grad održana je press konferencija povodom održavanja 23. memorijalnog turnira u malom fudbalu “Asim Ferhatović-Hase”, koji se održava u znak sjećanja na najveću legendu Fudbalskog kluba Sarajevo i jednu od najvećih sportskih legendi grada Sarajeva, ali i Bosne i Hercegovine. Turnir se održava 26. i 27. decembra tekuće godine u maloj dvorani KSC Skenderija, a učestvovat će 8 ekipa, i to: FK Sarajevo, FK Slavija, NK Čelik, FK Sloboda, FK Vratnik, FK Mladost, FK Željezničar, te Vienna Walzer iz Austrije.

“Dragi prijatelji, dragi poštovaoci lika i djela Asima Ferhatovića Haseta, izuzetno mi je zadovoljstvo da sam predsjednik Organizacionog odbora ovog turnira. Asim Ferhatović Hase je čovjek koji i danas spaja, a njegov turnir u sebi nosi simbol zajedništva, sportskog viteštva, humanosti. Asim Ferhatović je u tim stvarima neprevaziđen. Imali smo težak zadatak da ovaj turnir bude u skladu sa imenom Asima Ferhatovića Haseta. FK Vratnik i FK Sarajevo su ekipe koje je Hase najviše zadužio i spremne su da odgovore svim zahtjevima organizacije ovakvog turnira. Mi kao eksponenti Organizacionog odbora imaomo zadatak da turnir napravimo respektabilnim.” izjavio je Jusuf Pušina, ispred Organizacionog odbora turnira, te je nastavio:

IMG_0492

Fotografija: Jusuf Pušina, www.fksarajevo.ba 

“Zahvalio bih se načelniku Općine Stari Grad, Ibrahimu Hadžibajriću, koji nas je podržao, prepoznavši značaj obilježavanja ove manifestacije. Ispred osnovne škole koju je pohađao Hase, biće postavljena spomen ploča u znak sjećanja na jednog od najboljih fudbalera svih vremena na ovim prostorima.”

Potom se velikom broju prisutnih medija obratio i Ibrahim Hadžibajrić, načelnik Općine Stari Grad.

“Posebno bih želio naglasiti ulogu gospodina Pušine i ulogu FK Sarajevo, s obzirom na to da su oni značajno doprinijeli tome da podignemo turnir na puno viši nivo od onog na kojem je dosad bio. Općina će i dalje pomagati stajati iza turnira i iza imena Asima Ferhatovića Haseta.”

IMG_0493

Fotografija: Ibrahim Hadžibajrić, www.fksarajevo.ba 

Fuad Muzurović, legendardni fudbaler i trener Sarajeva, izrazio je nadu da će turnir iz godine u godinu biti sve kvalitetniji.

“Poželio bih da se ovaj turnir, kao i prethodni, s uspjehom privede kraju. Drago mi je da se napokon i ova ideja o velikom fudbalu i turniru na velikom terenu realizuje. Ja se nadam da će ovo postati turnir međunarodnog karaktera, koji će biti ponos ovog grada i države.”

Muzurović se dotakao i zajedničkih nastupa sa čuvenim Hasetom.

“Ja nisam dugo igrao sa Hasetom, jer sam tek počinjao karijeru, a on je već bio na zalasku svoje. Sjećam se sezone 1966/1967 kada je Sarajevo osvojilo titulu prvaka Jugoslavije, koja je bila prva titula bosanskohercegovačkog kluba u bivšoj državi. Hase je igrao do utakmice s Rijekom, koju smo pobijedili rezultatom 4-0, a na toj utakmici je doživio tešku povredu, nakon koje se morao oprostiti od fudbala.”

Osim velikih ljudskih kvaliteta, Asim Ferhatović-Hase je imao i odličan smisao za humor.

"U drugom kolu je Hase protiv Hajduka napravio jedan slalom i odigrao jedan pas prema Antiću, te je ostao u mjestu i tražio od saigrača da se napije vode. Ekipi je rekao da može i Antić sam završiti akciju, a da bi se on sad trebao napiti vode, jer je vruće i umorio se.”

Iako nije zabilježio mnogo nastupa u šampionskoj generaciji Fudbalskog kluba Sarajevo, Hase je bio uz ekipu.

“Mi smo se u tom periodu planirali boriti za opstanak, ali smo na kraju postali šampioni. Hasetove bitke iz te sezone uglavnom nisu bile vezane za zeleni teren, već je morao operisati nogu, upitno je bilo da li će je morati amputirati. Ipak, on je sve vrijeme bio uz ekipu, pogotovo je pružao podršku nama mlađim igračima i ja sam mu zaista na tome zahvalan.”

IMG_0497

Fotografija: Fuad Muzurović, www.fksarajevo.ba 

Dženan Uščuplić bit će trener ekipe Sarajeva na predstojećem turniru, a nastupit će i za ekipu veterana Bordo kluba.

“Asim Ferhatović Hase je jedna velika legenda, ali koliko ja vidim, u ovoj sali ima još velikih imena i velikih ljudi. Meni je pripala ta čast da vodim ekipu Sarajeva na ovom tradicionalnom turniru i daću sve od sebe da se ponašamo u skladu sa renomeom turnira.”

IMG_0469

Fotografija: Dženan Uščuplić, www.fksarajevo.ba 

Spomenimo i to da će pobjednička ekipa na turniru dobit nagradu od 3000 KM, drugoplasiranoj ekipi će pripasti 2000 KM, trećeplasiranoj 1000 KM, a planirane su i individualne nagrade. Tako će biti dodijeljena nagrada najboljem golmanu turnira, te igraču koji najviše podsjeća na Haseta.

Pridružite se našem facebook događaju: 23. Memorijalni turnir “Asim Ferhatović-Hase”.


HIFA-HD (1)