FK Sarajevo Home           |    Kontakt   /   EN | BS

Počele pripreme za proljetni dio sezone

12.01.2012 u 10:33h

Počele pripreme za proljetni dio sezone

U prostorijama stadiona Asim Ferhatović Hase je održana prva press konferencija FK Sarajevo u 2012. godini. Ispred kluba prisustvovali su Generalni direktor Dino Selimović, Sportski direktor Edim Hadžialagić i novi šef stručnog štaba Dragan Jović. Nakon press konferencije Dragan Jović, novi šef stručnog štaba FK Sarajevo, izvršio je danas prozivku na Koševu, s kojom su i zvanično počele pripreme bordo tima za proljetni dio sezone

- "FK Sarajevo danas počinje pripreme za nastavak sezone. Očekujemo da će se na prozivci pojaviti 35 igrača. Što se priprema tiče, one će se odvijati u tri faze. Ekipa će do 30. januara raditi u Sarajevu, poslije toga ćemo sedam dana provesti u Hercegovini, nakon čega ćemo se vratiti u Sarajevo i ovdje ostati do 15. februara. Nakon toga pripreme nastavljamo u Medulinu, gdje ćemo ostati do 23. februara. Potom slijedi povratak u Sarajevo i posljednja pripremna utakmica pred nastavak prvenstva", rekao je Jović.

Jović je i prvog dana priprema saopštio termine prijateljskih utakmica koje će bordo tim odigrati u februaru – 1., 5., 9., 13. februara, dok će generalna proba biti 25. februara, pred sam početak druge polusezone. Još uvijek nisu poznati protivnici.

Igrački kadar FK Sarajevo će u ovom zimskom periodu pretrpjeti nekoliko izmjena. Ajdin Maksumić, Edin Pehlić i Damir Hadžić su napustili klub, ali oni neće biti posljednji. Osim raskida ugovora, spominje se i prodaja četiri ili pet igrača od kojih su neki bili nosioci igre Bordo tima u prvom dijelu sezone.

- "Da ne bismo stvorili pritisak na igrače koji idu na probe u druge klubove ili koji imaju gotovo dogovorene transfere, mi u sljedećih sedam dana nećemo razgovarati o eventualnim pojačanjima. Sačekat ćemo da se riješi njihov status, a mi već imamo ideje o tome ko bi ih mogao zamijeniti ukoliko nas napuste. Od 20. januara krećemo u realiziranje dogovora o eventualnim transferima, a tada ćemo početi tražiti i potrebna pojačanja, jer naš minimalni cilje je izlazak u Europu.", objasnio je Jović.

Nakon Jovića novinarima se obratio Dino Selimović koji je govorio o medijskim napisima o FK Sarajevo.

- "Prije svega, moram istaći da nije uredu reći da je od Sarajeva ostalo samo ime. Mi imamo igrače, uposlenike, stadion i navijače. To je puno više od imena. Ne znam zašto se pokušava stvoriti slika da smo u nekoj bezizlaznoj situaciji. Nama se događa ono što se uobičajeno događa u fudbalu, a to je da treneri, igrači i uposlenici ponekad odluče da ne nastave saradnju sa ustanovom u kojoj rade. Bivši trener Jirži Plišek nas je obavijestio u decembru da neće više voditi klub, a mi smo našli najbolju moguću zamjenu. Primarni cilj transfer-liste su finansije, ali to nije jedini razlog. Do sada smo imali 38 igrača na platnoj listi. To je apsolutno neodrživo. Dovođeni su i novi igrači jer oni koji su već bili u klubu nisu mogli zadovoljiti potrebe kluba. Došlo je vrijeme da nekih 15 - 20 igrača napuste klub. Obavili smo razgovore sa svima, neki su sporazumno otišli, neki su se ljutili, neki ne. Raskidom ugovora sa samo tri ili četiri igrača ćemo uštedjeti 100.000 KM godišnje. Taj novac ćemo uložiti u mlade igrače. Raskidanjem ugovora sa još sedam igrača smo uštedjeli 300.000 KM. To je potez za pohvalu. Moram reći da FK Sarajevo nikad neće biti usputna stanica nekim igračima. To smo im dali do znanja. Neki od njih su privatno dogovarali transfere i nisu bili korektni. Sada imamo ponude za nekih pet ili šest igrača. Nadam se da ćemo ostvariti barem dva kako bismo mogli funkcionisati. Trener se nada da će neki od nosilaca igre ostati u klubu", rekao je Selimović.

Jović je rekao da će njegov pomoćnik, odnosno prvi trener, biti Esad Selimović, te je najavio da će klub angažirati trenera specijalistu za kondiciju.

Prisutne novinare je zanimala situacija vezana za nedolazak napadača Alena Škore, iako je postigao dogovor sa FK Sarajevo. Odgovor novinarima je dao Dino Selimović

- "Alen Škoro je počeo pregovore sa FK Sarajevo tokom mandata bivšeg direktora Suada Muzurovića prošlog ljeta. Tada su bili dogovoreni svi uslovi, no čekali su se njegovi papiri iz Meksika. To je razlog što već tada nije potpisan ugovor. Zbog velike želje naših navijača da Škoro ponovo zaigra u bordo dresu, nova uprava je počela pregovore sa njim. Početkom decembra smo dogovorili detalje i u medijima objavili da je dogovor postignut. Sve je bilo uredu do odlaska Plišeka. Škoro nam je tada rekao da želi sačekati i vidjeti razvoj situacije prilikom izbora novog trenera. Nakon praznika Alen nas je kontaktirao i rekao da ne vjeruje u šampionske mogućnosti ove ekipe, da je situacija u klubu napeta i da nije spreman na pritisak publike kojem bi bio izložen. Nije uredu što je očito sve vrijeme pregovarao s drugim klubovima. Meni je razočaravajuće da neko pored matičnog kluba odabere trećeligaša iz Austrije.", jasan je bio direktor FK Sarajevo.

Osim Škore, Generalni direktnor Dino Selimović se osvnuro i na situaciju Damira Hadžića, koji je također napustio klub.

- "Veliki je pritisak navijača zbog Damira Hadžića. On je bio lojalan ovom klubu i donio nam je puno radosti. Na osnovu toga je primao platu, a igrao je vrlo malo. Bili smo korektni. Obećavani su mu ugovori, međutim, nakon analize smo shvatili da ne možemo računati na njega kao na igrača. Ponudili smo mu opciju da radi kao naš skaut. O tome se još uvijek nije izjasnio", rekao je Selimović.

Na kraju je Dragan Jović rekao da u klubu ima problema, ali i da ima mnogo više potencijala nego je očekivao.

- "Iskreno, ima više problema nego sam očekivao, ali i više potencijala. Vidim grupu ljudi, izvanrednih operativaca s kojim brzo rješavam probleme. Želim napraviti selekciju u miru, bez žurbe. Moram reći da su ovi igrači nepravedno potcijenjeni i siguran sam da će svoj kvalitet dokazati u nastavku sezone", poručio je Jović.