FK Sarajevo Home           |    Kontakt   /   EN | BS

Restrospektiva - Noć u kojoj je zajedništvo pobijedilo!

20.05.2019 u 13:41h

Restrospektiva - Noć u kojoj je zajedništvo pobijedilo!

Subota, 18. maj 2019. godine za navijače FK Sarajevo ostat će upamćen kao dan kada je njihov voljeni klub ispisao stranice svoje historije. Generacija 2018/2019 je prva koja je na stadion Asim Ferhatović Hase donijela dva trofeja. Jedan namijenjen za osvajača Kupa BiH, a drugi za osvajača Premijer lige.

Šampionska subota je bila posebna. Od Bordo marša, preko utakmice, pa sve do slavlja u Titovoj. No, krenimo redom.

Odlična atmosfera u gradu se osjetila već od samog jutra. Navijači sa bordo zastavama i šalovima polako su se zagrijavali za sve što taj dan dolazi.

/

Prve taktove pred utakmicu dao je Drum orkestar koji je zajedno sa preko 150 djece iz Škole fudbala Respekt, Škole fudbala Dobrinja i Akademije FK Sarajevo marširao od Spomenika ubijenoj djeci Sarajeva pa sve do stadiona Asim Ferhatović Hase i na taj način dodatno zagrijavao atmosferu među bordo navijačima.

/

Koševo se počelo puniti sat i po prije utakmice. Nestrpljivi navijači su na vrijeme došli da zauzmu svoje pozicije i da budu dio historije. Svi navijači koji su bili taj dan na Koševu ostvarili su pravo učešća u nagradnoj igri, a glavna nagrada je putovanje za dvije osobe na prvo evropsko gostovanje sa ekipom FK Sarajevo. Dobitnik nagradne igre bit će izvučen naknadno.

A prvi huk sa tribina desio se kada su bordo momci izašli na zagrijavanje. Sve je djelovalo šampionski, a onda događaj koji će također biti dio historije. Nihad Mujakić je od strane UNFKS – „Horde zla“ dobio nagradu „Ismir Pintol“ za najborbenijeg igrača u ovoj sezoni, a nakon toga Mujakić je imao i posebnu nagradu za najvjernije navijače Sarajeva. Uokviren dres sa brojem 12 Mujakić je predao navijačima, a kao znak zahvale za sve ove godine podrške i ljubavi prema bordo timu, broj 12 se i zvanično povlači iz upotrebe i prodaje, te ostaje dio onih koji su naš 12. igrač!

/

Da bi priča bila kompletna pobrinule su se i prethodne šampionske generacije Sarajeva. Prozivani od strane oficijelnog spikera, na tartan stazu izlazile su redom sljedeće šampionske generacije koje su ispraćene aplauzom i ovacijama: 1966/67, 1984/85, 1998/99, 2006/07, 2014/15.

/

Nakon toga kreće ono najvažnije, himna „Mi smo Divovi“ uz izlazak igrača na teren.

Već nakon prvog poluvremena Sarajevo je riješilo pitanje pobjednika. Golovima Rahmanovića, Hebibovića, Ahmetovića i Velkoskog Sarajevo je stiglo do velike prednosti koja se do kraja utakmice nije mijenjala.

Pet minuta prije posljednjeg sudijskog zvižduka atmosfera se dovela do usijanja. Navijači su već bili uz linije i čekali trenutak kada mogu da „ulete“ na teren i počnu slaviti duplu krunu, prvu u historiji svog kluba.

Glavni sudac meča Ermin Sivac svirao je kraj i prije nego što je vrijeme isteklo, a onda su horde navijača utrčale na teren.

/

Slavlje je moglo početi, a vremenski period od presvlačenja igrača u svlačionici do ponovnog izlaska na teren upotpunio je svojim nastup Emir i Frozen Camels. Nakon više od pola sata čekanja igrači su sa šampionskim majicama krenuli preko terena Asim Ferhatović Hase, gdje su kroz špalir pozdravljali navijače krećući se prema galeriji na zapadnoj tribini gdje je bila postavljena bina. U toku prolaska igrača kroz masu navijača, u pozadini je Lejla Piljević na violini svirala himnu „Mi smo divovi“.

Ostalo je još malo da „podigneš do visina pehar ti na rukama“. A onda, nakon dodjele medalja, kapiten Sarajeva, Krste Velskoski podigao je pehar namijenjen za osvajača Premijer lige BiH za sezou 2018/19.

/

Slavlje je počelo, a igrači su se otvorenim autobusom uputili prema Vječnoj vatri, gdje su usput pozdravljali navijače na ulicama grada.

/

Titova ulica se počela puniti, a navijači su nestrpljivo čekali autobus sa igračima kako bi zajedno zapjevali „Ja volim, volim, volim samo tebe, i samo tebi, tebi dajem sve. Sa sjevera ćeš čuti našu pjesmu, Sarajevo volim te“. I dočekali su, igrači su se popeli na balkon i ludilo je moglo početi. Red pjesama, pa red kratkih govora i tako sve do kraja svečanosti i vatrometa koji je bio spektakularan.

/

Navijači su se razišli, neki svojim kućama, a neki su nastavili slavlje do ranih jutarnjih sati. Igrači Bordo tima i kolektiv FK Sarajevo nakon kratkog odmora zaputili su se u MyFace gdje su uz nešto druačiju atmosferu zajedno sa gostima i prijateljima kluba nastavili druženje i slavlje.

/

Bilo je suza radosnica, sreće, zadovoljstva, ali ono najbitnije tu noć jeste što se po ko zna koji put u zraku osjetilo zajedništvo. Ne samo zajedništvo u ekipi, nego zajedništvo u cijelom kolektivu FK Sarajevo koje je živjelo kao jedan cijelu ovu sezonu da bi rezultat toga bila dupla kruna, prva dupla kruna u historiji Bordo tima.

Za kraj: „Da te volim oduvijek sam znao, za tebe i život bih ja dao“.