FK Sarajevo Home           |    Kontakt   /   EN | BS

Sarajevo će biti, sve drugo će proći

06.04.2012 u 20:53h

Sarajevo će biti, sve drugo će proći

Danas se navršava 20 godina od početka 44 mjeseca duge opsade Sarajeva i 67 godina od oslobođenja Sarajeva od fašističkih snaga.

Organizatori projekta Sarajevska crvena linija su postavili 11.541 crvenu stolicu na potezu od Vječne vatre do Alipašine džamije, u spomen na žrtve opkoljenog Sarajeva.

Na stolicama bi sjedilo isto toliko građana Sarajeva i posmatralo program obilježavanja Dana grada da nisu ubijeni tokom njegove opsade. Stolice poredane u 825 redova danas će ostati prazne.

Bila je to najduža opsada jednog grada u modernoj evropskoj historiji, opsada u kojoj je poginulo više od 11.000 građana, od toga preko 1.600 djece. U tih 1.425 dana, na Sarajevo je agresor sa okolnih brda ispalio skoro pola miliona projektila, a najviše je ispaljeno 22. jula 1993. godine, čak 3.777 granata.

Gađani su bolnica Koševo, Jezero i vojna bolnica, zgrada Oslobođenja, RTV dom, televizijski toranj, tramvaji, Hotel Bristol, Hotel Evropa, univerzitetske zgrade, goblja, Vijećnica, vjerski objekti, zgrada Parlamenta...

Početak opsade je obilježila pogibija prvih dviju sarajevskih žrtava. Bile su to Suada Dilberović i Olga Sučić, a ubijene su snajperom na mostu Vrbanja preko rijeke Miljacke. Njima u spomen taj most danas nosi ime Most Suade Dilberović i Olge Sučić.

Grad je ostao bez struje, grijanja, vode, lijekova i ostalih medicinskih potrepština. Međutim, tokom ovog vremena, neprijateljske snage nisu bile u mogućnosti da pokore grad, zahvaljujući herojskoj odbrani Sarajeva, ponajviše Armije Republike Bosne i Hercegovine. Poslije potpisivanja Dejtonskog sporazuma i perioda stabilizacije države i grada, bosanskohercegovačka vlast je odredila 29. februar 1996. kao službeni datum prestanka opsade grada na Miljacki.

Nekoliko sljedećih godina je trajao period rekonstrukcije Sarajeva. Tokom opsade skoro da nije bilo zgrade bez oštećenja. Ruševine su bile u cijelom gradu, rupe od granata su bile učestala pojava.

Za teroriziranje, gađanje snajperima i granatiranje civila tokom opsade Sarajeva pravomoćno je osuđen bivši visoki zapovjednik Vojske bosanskih Srba general Stanislav Galić, na doživotnu robiju, dok je Dragomir Milošević, još jedan komandant Vojske bosanskih Srba, osuđen na 29 godina zatvora. Političkom inspiratoru opsade Radovanu Karadžiću trenutno se sudi u Haškom tribunalu.

Tokom izricanja presude, sudija Patrick Robinson je rekao: "Nije bilo sigurnog mjesta u Sarajevu... Moglo se nastradati bilo kada i bilo gdje".