FK Sarajevo Home           |    Kontakt   /   EN | BS

Srebrenica - da se ne zaboravi i nikada nikome ne ponovi

11.07.2018 u 08:20h

Srebrenica - da se ne zaboravi i nikada nikome ne ponovi

Fudbaleri FK Sarajevo su na zvaničnom treningu uoči utakmice protiv FC Banants napravili zajedničku fotografiju, te su na taj način odali počast žrtvama genocida u Srebrenici 1995. godine.

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine donijelo je Odluku o proglašenju 11. jula Danom žalosti u BiH. Danas se naša zemlja prisjeća, odaje počast i gorkim suzama oplakuje žrtve stravičnog i nezapamćenog genocida u gradu Srebrenici, okolnim mjestima, selima, naseljima, putevima, šumama. Danas se navršava 23 godine od užasa koji je zadesio našu zemlju, a koji je odnio živote na hiljade ljudi, odraslih muškaraca, djece i staraca. Danas, više od 8.000 njih nije sa nama.

Srebrenica - da se ne zaboravi i nikada nikome ne ponovi.

Na obilježavanju dvadesettreće godišnjice genocida u Srebrenici, koje će biti upriličeno u memorijalnom centru Potočari, ove godine bit će obavljen ukop za 35 nastradalih, čiji su posmrtni ostaci pronađeni i identifikovani.

Dan žalosti se obilježava obaveznim isticanjem naše zastave na pola koplja, odnosno jarbola na državnim institucijama. Bosanskohercegovački mediji, kao i organizatori kulturno-umjetničkih i sportskih manifestacija na teritoriji zemlje, dužni su prilagoditi svoje programske sadržaje Danu žalosti.