FK Sarajevo Home           |    Kontakt   /   EN | BS

Vahidinu Musemiću nagrada za životno djelo

24.12.2015 u 10:39h

Vahidinu Musemiću nagrada za životno djelo

Na osnovu kandidature i inicijative Fudbalskog kluba Sarajevo iz mjeseca novembra 2014. godine, legendarni fudbaler našeg kluba, Vahidin Musemić, dobio je nagradu za životno djelo od strane Vijeća ministara Bosne i Hercegovine. Odluku o dodjeli državne nagrade za sport Bosne i Hercegovine za 2014. godine, Vijeće ministara naše države donijelo je na jučerašnjoj sjednici, koja se održala 23.12. tekuće godine.

Državna nagrada za sport je najviše priznanje koje Bosna i Hercegovina dodjeluje za ostvarene rezultate i doprinos od posebnog značaja za razvoj sporta u našoj državi, a sama nagrada se dodjeluje u obliku medalje, posebne diplome i novčane nagrade u iznosu od 8.000 KM.

Legendarni ofanzivac, Vahidin Musemić, koji je rođen 29. oktobra 1946. godine u Janji u svojoj bogatoj igračkoj karijeri sakupio je 182 zvanična nastupa u dresu Fudbalskog kluba Sarajevo, te je postigao 83 gola. S tim sjajnim napadačkim učinkom, Musemić je peti najbolji strijelac u historiji Fudbalskog kluba Sarajevo. Bordo dres nosio je osam sezona, u periodu od 1964. do 1973. godine, a za reprezentaciju Jugoslavije odigrao je 17 utakmica i postigao 9 golova. Svoj debi u dresu reprezentacije zabilježio je u aprilu 1968. godine, kada je u odlučujućoj utakmici za plasman na Evropsko prvenstvo protiv Francuske postigao čak tri gola, a u junu iste godine, bio je standardni prvotimac reprezentacije, koja se okitila titulom viceprvaka Evrope.

U prvoj šampionskoj generaciji Fudbalskog kluba Sarajevo, u sezoni 1966/67, Musemić je bio najbolji strijelac našeg kluba sa 16 postignutih golova, te je napravio veliki doprinos u osvanju pomenutog trofeja.

Nakon odlaska iz Fudbalskog kluba Sarajevo, Vahidin Musemić je nastupao još dvije sezone za ekipu Nice iz Francuske, a po okončanju igračke karijere, ostao je uz svoj voljeni klub, te je za vrijeme agresije nad Bosnom i Hercegovinom obnašao funkciju tehničkog direktora kluba. Vahidin Musemić i dan danas česti je gost kluba na koševskom stadionu, a nadolazećeg vikenda sa tribina KSC Skenderija gledat će nastupe fudbalera Bordo kluba na 23. Memorijalnom turniru “Asim Ferhatović-Hase”.

Fudbalski klub Sarajevo čestita našoj legendi, Vahidinu Musemiću na dobivanju državne nagrade za životno djelo u oblasti sporta.


HIFA-HD (1)